Soome ja Rootsi kaitseminister: konflikt Baltikumis mõjutaks mõlemat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Gotlandi idarannikule
Vaade Gotlandi idarannikule Foto: SCANPIX

Konflikt Balti riikides mõjutaks ka Soomet ja Rootsit, ütlesid kahe riigi kaitseministrid täna.

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist ei täpsustanud, milliseid samme selline sündmuste areng rootslastelt eeldaks.

Hultqvist märkis, et Rootsi on toonud Ojamaale (Gotlandi saarele) tagasi väikese sõjaväeüksuse ning korraldab seal taas õppuseid. Sellise sammu tingis Ojamaa strateegiline asend - see, kes valitseb saart, kontrollib ka mere- ja õhuteid Balti riikidesse.

Soome kaitseministri Jussi Niinistö sõnul on Balti riikide julgeolekulahendus ühemõtteliselt NATO ning iseseisvalt riigi kaitsemise eest hoolitsev Soome ei ole andnud neile kaitselubadusi. Ükskõikseks aga Balti riikide saatuse suhtes ei jääda, lisas ta samas.

«Me oleme Euroopa Liidu riigid, Soome ja Baltimaad, seega Lissaboni leppe raames aitame Balti riike kindlasti,» ütles Niinistö.

Mõlema riigi kaitseministrid ütlesid ka, et Soome ja Rootsi hoogustunud kaitsekoostöö ei ole viimas ametliku alliansi loomiseni kahe riigi vahel. Hultqvist rõhutas, et praegu tuleb keskenduda kokkulepitud koostöö elluviimisele, mitte spekuleerida tuleviku üle. Niinistö märkis, et kaitseallianss ei ole praegu aktuaalne, kuid selle võimalikkust tulevikus ei saa täielikult välistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles