WHO soovitab rasedatel mitte reisida Zika viirusest haaratud aladele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovid zika viiruse testimise jaoks.
Vereproovid zika viiruse testimise jaoks. Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) andis rasedatele naistele soovituse mitte reisida aladele, kus on esinenud sünnidefekte tekitada võivat Zika viirust.

«Rasedad naised peaksid hoiduma reisimisest aladele, kus jätkuvad Zika viiruse puhangud,» teatas ÜRO terviseagentuur avalduses pärast hädaolukorra komitee kohtumist viiruse teemal.

WHO senised juhised piirdusid hoiatusega riskide eest Zikast haaratud aladele reisimisel.

Terviseorganisatsioon märkis, et seost Zika ja mikrotsefaalia vahel ei ole veel lõplikult tõestatud. Mikrotsefaalia korral tulevad vastsündinud ilmale ebatavaliselt väikse peaga.

WHO juht Margaret Chan ütles ajakirjanikele, et organisatsioon ei pea siiski ootama ümberlükkamatut tõestust selleks, et hoiatada rasedaid nendele aladele reisimise eest.

«Mikrotsefaalia on praegu ainult üks mitmest tuvastatud sünnihälvest, mida on seostatud raseduse ajal Zikasse nakatumisega,» lausus ta. «Sellega seostatakse veel loote surma, platsenta puudulikkust, loote kasvupeetust ja kesknärvisüsteemi kahjustamist.»

Chan nimetas hiljutisi Zikat käsitlevaid teadusuuringuid «ärevust tekitavaks».

Muu hulgas on üha rohkem tõendeid sellest, et Zika tekitab ägedat neuroloogilist hälvet Guillain–Barré sündroomi (GBS).

GBS on haruldane haigus, mil immuunsüsteem ründab närve väljaspool pea- ja seljaaju. Selle tagajärjel nõrgeneb käe- ja jalalihaste töövõime.

Zika viiruse sümptomid on üldiselt leebed, nagu palavik, pea- ja liigesvalu.

Brasiilias on registreeritud umbes 1,5 miljonit Zika viirusesse nakatunut. Viirus jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal ja puhanguga samal ajal on suurenenud mikrotsefaalia juhtude arv. Brasiilia võimud on kinnitanud alates oktoobrist 641 mikrotsefaalia juhtu. Eelmistel aastatel on registreeritud umbes 150 juhtu aastas.

Zika viirus avastati 1947. aastal Ugandas ja jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal. WHO arvestuste järgi võib aasta lõpuks olla viirusse nakatunud neli miljonit inimest. Lastel tõsist väärarengut põhjustav viirus ohustab rasedaid ja rasestuda kavatsevaid naisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles