Kohus mõistis süüdi USA õhujõudude endise tehniku, kes tahtis liituda Islamiriigiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tairod Nathan Webster Pugh
Tairod Nathan Webster Pugh Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide New Yorgi föderaalkohus mõistis süüdi õhujõudude ekstehniku ja sõjaveterani, kes tahtis liituda äärmusrühmitusega Islamiriik.

Kristlasest moslemiks saanud Tairod Nathan Webster Pugh lendas Türki, kus ta tahtis üle piiri edasi liikuda Süüriasse, edastab BBC.

48-aastane Pugh oli mõnda aega elanud Egiptuses, kus ta töötas automehhaanikuna. Paar nädalat enne Süüriasse pürgimist ta vallandati töökohalt.

Türgi piirivalve ei lubanud ameeriklast Süüriasse ja ta saadeti tagasi USAsse, kus anti kohtu alla. Süüdimõistmisel võib ta saada kuni 35 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Pughi süüdimõistmine on esimene kohtujuhtum, milles USA valitsus on saanud alates 2014. aastast võidu. Selliseid juhtumeid, milles USA kodakondsusega isikuid on süüdistatud Islamiriigiga liitumises, on kohtusse jõudnud 75.

Prokuröride sõnul viis Pugh end Islamiriigi tegevusega kurssi vaadates nende propagandavideoid ja külastades lehekülgi ning siis ostis üheotsa lennupileti Egiptusest Türki.

Enne lahkumist kirjutas ta egiptlannast abikaasale kirja, milles teatas, et tal on kaks valikut – temast saab kas «võitja või märter».

Lennule Istanbuli võttis ameeriklane kaasa musta värvi maski ning kaks kaarti, millest esimesel olid Islamiriigi tugipunktid Süürias ja teisel Türgi-Süüria piiriala.

Pugh teenis USA õhujõududes 1986 – 1990 ja 2009 - 2010 oli Ameerika Ühendriikide armee koosseisus Iraagis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles