Merkel: Balkani rändemarsruudi sulgemine ei lahenda probleemi (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AP/Scanpix

Saksamaa kantsler Angela Merkel hoiatas täna, et Balkani rändemarsruudi sulgemine ei lahenda muret migrantidega ja samm ei ole kestlik.

«Ühepoolse otsusega ei ole võimalik probleemi lahendada,» ütles Merkel avalik-õiguslikule raadiojaamale MDR pärast seda, kui Lääne-Balkani riigid peatasid ööl vastu kolmapäeva migrantide edasisaatmise.

«Mina isiklikult arvan, et Austria ühepoolne otsus, millele järgnesid Balkani riikide omad, toob meile muidugi vähem põgenikke, aga seab Kreeka väga raskesse olukorda,» lausus Merkel.

«Kui meil ei õnnestu jõuda Türgiga kokkuleppele, ei jõua Kreeka kuigi kaua koormat kanda,» hoiatas kantsler ja lisas, et otsus peab olema vastuvõetav kõigile 28 Euroopa Liidu riigile.

«Sellepärast soovin ma tõelist Euroopa lahendust, see tähendab lahendust kõigi 28 jaoks.»

EL-i ja Türgi liidrid lubasid esmaspäeval töötada kokkuleppe nimel, mille tulemusena võtab Ankara tagasi Türgist Kreekasse jõudnud põgenikud ning liit suurendab rahalist tuge põgenike elamistingimuste parandamiseks põgenikelaagrites Türgis. Plaani kohaselt nõustub EL võtma Türgist vastu süürlasi ja teisi põgenikke läbi turvaliste rändekanalite.

Vastutasuks tahab Türgi kuut miljardit eurot abi, viisavabadust EL-iga ja liitumiskõneluste kiirendamist. Mitme EL-i riigi arvates läheb Türgi nõudmistega liiga kaugele.

Kokkuleppe lõplikud detailid loodetakse välja töötada 17.-18. märtsi tippkohtumiseks.

Türgis viibib praegu 2,7 miljonit Süüria kodusõja põgenikku.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles