Erinevalt Eestist teenib riigiraudtee Soomes kasumit (5)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome riigiraudtee VR reisirong.
Soome riigiraudtee VR reisirong. Foto: vr.fi

Soome riigile kuuluv raudteefirma VR teenis mullu 1,2 miljardi euro suuruse käibe juures 65 miljonit eurot kasumit. Võrreldes eelmise aastaga vähenes VR käive seitse ja kasum 28 protsenti, kuid ettevõte suutis erinevalt Eesti kolleegidest siiski kasumlikult majandada.

VR teate kohaselt oli käibe kukkumise peamine põhjus vähenenud pikamaa reisiliikluses.

«Teravnenud konkurents paistab hästi silma käibe vähenemises,» ütles ettevõtte tegevjuht Mikael Aro pressiteate vahendusel. «Efektiivsusmeetmete tulemusel säilitasid nii VR Transpoint kui ka VR Track hea kasumlikkuse,» lisas ta.

VR Transpoint on VR kontserni kaubavedudele keskendunud haru, VR Track tegeleb taristuga. VR Transpointi kaubavedu vähenes mullu aastavõrdluses üheksa protsenti 38 miljoni tonnini ja käive 12 protsenti 380 miljoni euroni. Kasum aga tõusis efektiivsusmeetmete rakendamise järel tunamulluselt 25 miljonilt eurolt mullu 27 miljoni euroni.

VR Tracki käive kahanes aastaga neli protsenti 300 miljoni euroni, kasum ent kasvas ühe miljoni euro võrra 18 miljoni euroni.

VR teate kohaselt kasvas mullu reiside arv neli protsenti, kuid käive ja kasum kukkusid, seda isegi tööjõu kärpimisest hoolimata, sest hinnakonkurents eraettevõtetega sundis VRi piletihindu langetama. Eelmise aasta lõpus teatas VR, et kärbib töötajate arvu 150 võrra ning sulgeb osa piletimüügipunkte.

Pikamaarongide reisijate arvu langus Soomes peatus mullu suvel. Venemaa reiside arv on aga 20 protsendi võrra kahanenud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles