Vaesed bulgaarlased müüvad oma lapsi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria mustlased
Bulgaaria mustlased Foto: SCANPIX

Bulgaarias on laste müümisest saanud suur äri, mille taga on kuritegelikud inimkaubitsejate gängid.

Vaesed bulgaarlased müüvad oma vastsündinuid eelkõige Kreekasse, kus adopteerimisseadused on augulised nagu Šveitsi juust, edastab AFP.

Vanemad võivad inimsmugeldajate abil välismaale müüdud lapse eest saada 1700 – 3500 eurot.

2015. aastal uurisid Bulgaaria prokurörid näiteks Burgasi piirkonnas, mida peetakse Bulgaaria «lastemüügipealinnaks», elanud 31 raseda naise salaja Kreekasse viimist ja 33 beebi müümist kreeklastele.

Lapsemüügijuhtumite tõendamine ja uurimine on keeruline, sest  suur osa naisi ei ole nõus kohtus tunnistama inimkaubitsejate vastu ja on raha nimel valmis nendega koostööd tegema.

Suurimat kasu lapse müümisest ei saa mitte ema, vaid inimkaubitsejad, kelle äri õitseb ja kes selle tõttu saavad endale lubada luksuslikku elu.

Lapsi müüvate bulgaarlannade seas on enim mustlasnaisi, kellel ei ole sageli kindlat elu- ja töökohta. Bulgaarias on keskmine palk 400 eurot kuus, kuid mustlased on need, kelle seas on enim töötuid ja seega otsitakse ebaseaduslikke viise, kuidas end ära elatada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles