Vastased süüdistavad Trumpi Chicagos puhkenud kähmlustes (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiva Donald Trumpi vastased süüdistavad Chicago kampaaniaürituse eel puhkenud kokkupõrkes miljardärist kinnisvaraärimehe valimatut sõnakasutust ja vägivallale ässitavaid kõnesid.

Trump tühistas reedel turvakaalutlustel kampaaniakoosoleku Chicagos, kuna tema poolehoidjate ja vastaste vahel puhkesid kähmlused.

Trump pidi esinema reedel Illinoisi ülikoolis. Üritusele kogunes kümneid tuhandeid inimesi, osa neist tema pooldajad ja teised teda vastustavad meeleavaldajad.

Politsei nägi korra taastamisega tõsist vaeva.

«Kui sa teed kampaaniat, mis otsesõnu kannustab vägivallale, kui sinu kampaaniat ähvardavad süüdistused seoses füüsilise vägivallaga pressiliikmete vastu, lood sa keskkonna, mis üksnes õhutab seesugustele vastastikustele lahkhelidele,» ütles Trumpi rivaal vabariiklaste presidendikandidaadi kohale Ted Cruz ajakirjanikele.

Mustanahalised ja latiinod, keda ärritab Trumpi immigratsioonivastane retoorika, tulid reede õhtul hulganisti Chicago kampaaniaüritusele, peites end kandidaadi toetajate hulka.

Pealtnägijate sõnul meenutas vallandunud kaos 1968. aastal sama demokraatide valimiskoosoleku ajal puhkenud rahutusi, mille taga olid teravad erimeelsused seoses USA osalemisega Vietnami sõjas.

Trump on tühistanud ka pühapäevaks kavandatud kihutuskoosoleku Ohio osariigis Cincinnatis. Kohaliku kampaaniameeskonna pressiesindaja ütles USA meediale, et üritust turvav salateenistus ei suutnud ettevalmistustöödega õigeks ajaks hakkama saada.

CNNi hinnangul oli Chicagos kohal 8500-10 000 inimest, kui pinged vägivallaks üle kasvasid.

Trump ise ütles, et üritus jäeti ära, et keegi viga ei saaks. «Minu arvates tegime me õige otsuse, ehkki meie sõnavabadust rikuti,» lausus ta.

USA vabariiklaste eelvalimised jätkuvad teisipäeval Ohios ja Floridas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles