Ajaleht: Peterburi lähedal asuv keemiajäätmete hoidla lekib taas (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krasnõi Boris asuv nafta- ja keemiajäätmete hoidla.
Krasnõi Boris asuv nafta- ja keemiajäätmete hoidla. Foto: youtube.com

Venemaal Peterburi lähedal asuvast Krasnõi Bori ohtlike jäätmete prügilast lekib keskkonda mürgiseid aineid, kirjutas täna põhjanaabrite ajaleht Helsingin Sanomat.

Foto: Graafik: Silver Alt

Ajalehe võetud veenäidiste kohaselt ei püsi mürgised ained selleks ettenähtud alal. Peterburi võimud on süüdistused tagasi lükanud.

Näidised sisaldavad muu hulgas ohtlike keskkonnamürkide hulka liigitatud PCB ühendeid.

Helsingin Sanomate hinnangul on oht, et need mõjud võivad ulatuda Soome laheni.

Soome keskkonnakeskuse Syke hinnangul ei kujuta lekked siiski Soomele otsest ohtu, sest nõndanimetatud mürgibasseinid on sügavad ja ei leki otse keskkonda.

Polügooni Krasnõi Bor kasutatakse mürgiste jäätmete ladustamiseks, keemia-, meditsiini-, ja tööstusettevõtete jäätmete utiliseerimiseks juba rohkem kui 40 aastat. See asub 30 kilomeetri kaugusel Peterburist.

Venemaa peaprokurör Juri Tšaika käskis veebruaris kontrollida polügooni seoses teadetega mürgiste jäätmete lekkimisest Neeva jõkke.

Meedia kirjutas tollal, et ohtrad sademed ja soe ilmastik on toonud kaasa selle, et kahe miljoni tonni ohtlike jäätmetega tehnoloogilised mahutid on täitunud veega ja voolavad juba polügooni alale. Olevat oht, et mürgine vesi sattub Bolšoi Ižoretsi oja kaudu Neevasse, Peterburi joogivee põhiallikasse.

Linna looduskasutuse komitee vastas, et polügoon jääb suurveega alati vee alla ja keskkonnaõnnetusest on veel vara rääkida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles