USA luureraport ennustab 20 aastaks rahutuid aegu (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protest.
Protest. Foto: VISAR KRYEZIU/AP

USA luureagentuure ja poliitikuid ühendav Ühendriikide riiklik luurenõukogu avaldab esmaspäeval kokkuvõtte uuest raportist, milles käsitletakse eelseisvat ülemaailmset poliitilist olukorda ja trende järgmise 20 aasta jooksul ning jõutakse järelduseni, et ees seisavad rahutud ajad.

Ülemaailmne ebakindlus süvendab lõhesid sotsiaalsete klasside ja usurühmade vahel, öeldakse raportis nimega Global Trends 2035. Äärmuslaste laienev võrgustik kinnistub Aafrikas, Araabias ja kohati ka Aasias, öeldakse dokumendis.

Raport koostatakse iga nelja aasta tagant ning see antakse detsembris ametisolevale või ametisseastuvale presidendile. Dokument avaldatakse 1. novembril toimuvate presidendivalimiste ja 2017. aasta 20. jaanuaril toimuva uue presidendi ametisse vannutamise vahele jääval perioodil.

Luurenõukogu hinnangul ägestub USA konkurents Hiina ja Venemaaga ning võimaliku vastasseisu oht tulevikus suureneb. Tehnoloogilised edusammud sunnivad valitsusi ja nende kodanikke tegelema andme- ja intellektuaalse omandi kaitse, eraisiku puutumatuse ning töökohtade kaotuse raskete teemadega. Lisaks ennustatakse aeglast majanduskasvu ning kliimamuutust peetakse reaalseks probleemiks.

Raport hoiatab ka tõusvate ja taanduvate võimude konkurentsi ja staatuseiha eest. «Mitu võimukeset on võimalikud juhul, kui regionaalne agressioon ja rahvusvaheliste normide eiramine jätkub,» lisati dokumendis.

Luurenõukogu kuulub USA riikliku luurekoordinaatori büroo haldusalasse ning etendab silla rolli luureagentuuride ja poliitiliste otsuste langetajate vahel.

Dokumendis tuuakse muu hulgas esile viimase 20 aasta jooksul aset leidnud pretsedenditu vaeste osakaalu vähenemine ning hariduse ja informatsiooni kättesaadavuse suurenemine. Jõutakse järelduseni, et üksikisiku roll globaalses maailmas suureneb.

Nõukogu strateegilise tuleviku grupi juhi Suzanne Fry sõnul kasvab Ühendriikides rahulolematus ning seda ilmestavad presidendiks kandideerivate Donald Trumpi ja Bernie Sandersi esilekerkimine, kes üritavad seda raevu suunata. Taolist trendi on näha mitmetes riikides, kus inimesed pole rahul olemasoleva ühiskondlikku leppega, lisas Fry.

Raporti koostajate hinnangul võib hetkel peamiselt tööstusriikides leviv populism levida ka arenguriikidesse ning kohtadesse, kus palgad ei tõuse ning keskklass asetab küsimärgi alla traditsioonilise poliitika efektiivsuse.

Märkimisväärseks trendiks peetakse Hiina majanduse aeglustumist, mis omakorda vähendab nõudlust eriti Ladina-Ameerikast, Aafrikast ja Lähis-Idast pärit maavarade järgi.

Valupunktiks peetakse ka rikkuse kogunemist aina vähemate inimeste kätte. «Arenguriikides on avanenud uued viisid keskklassi jõudmiseks. Nende ootused on tohutud ning nende (ootused) ähvardavad peatselt puruneda,» lisas Fry.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles