Ühendriikide senat kiitis START-leppe heaks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaatorid John Kerry (demokraat, vasakul) ja Richard Lugar (vabariiklane) pärast STRAT-leppe ratifitseerimist toimunud pressikonverentsil.
Senaatorid John Kerry (demokraat, vasakul) ja Richard Lugar (vabariiklane) pärast STRAT-leppe ratifitseerimist toimunud pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide senat kiitis häältega 71-26 heaks strateegilisi tuumarelvi piirava START-leppe.

Leppe ratifitseerimine vajas 67 senaatori poolthäält. Lisaks demokraatidele hääletas lepingu poolt lõpuks ka 13 vabariiklast, vahendas AFP.

Vastavalt leppele, mille USA president Barack Obama ja tema Vene kolleeg Dmitri Medvedev allkirjastasid aprillis, vähendavad kaks suurriiki tuumarelvastust kolmandiku võrra.

Tegemist on Obama tähtsa töövõiduga, kuna riigipea on püüdnud piirata tuumarelvastuse levikut ja parandanud suhteid Venemaaga.

START-leping piirab USA ja Venemaa tuumalõhkepeade arvu mõlemas riigis 1550ni.

Venemaa on keeldunud lepet ratifitseerimast enne, kui see kiidetakse heaks senatis.

Venemaa president Dmitri Medvedev võttis «rahuloluga vastu informatsiooni selle kohta, et USA senat ratifitseeris START-leppe ja väljendas lootust, et duuma ja Föderatsiooninõukogu on valmis seda küsimust arutama ning samuti dokumendi ratifitseerima,» vahendas Medvedevi sõnu tema pressisekretär Natalja Timakova Interfaxi teatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles