Jaapan vahetab välja suursaadiku Moskvas

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani suursaadik Venemaal Masaharu Kono
Jaapani suursaadik Venemaal Masaharu Kono Foto: SCANPIX

Jaapan vahetab uue aasta alguses välja suursaadiku Moskvas Masaharu Kono, Jaapani meedia andmetel on valitsus vastava otsuse juba langetanud.

Oletuste järgi saab uueks suursaadikuks Venemaal Shinji Harada, kes praegu on Jaapani suursaadik Tšehhis ja kes varem juhtis Jaapani välisministeeriumi Venemaa osakonda, vahendas Lenta.ru.

Meedia andmetel on diplomaadi ametist vabastamise taga valitsuse rahulolematus selle üle, et Kono ei suutnud koguda kokku vajalikku teavet Vene presidendi Dmitri Medvedevi visiidist Lõuna-Kuriilidele.

Tegelikkuses edastasid Jaapani diplomaadid Tokyole, et Medvededvi sõit Kuriilidele pole eriti tõenäoline. Seetõttu oli 1. novembril aset leidnud sõit Jaapani juhtidel ootamatuseks, põhjustades tippametnikes ärritust.

Pärast Medevedevi visiiti Venemaal Lõuna-Kuriilidena ja Jaapanis Põhjaterritooriumina tuntud aheliku lõunapoolseimale Kunaširi saarele kutsus valitsus Kono mõneks ajaks Jaapanisse. Umbes nädal hiljem naasis diplomaat Moskvasse.

Venemaa seisukoha järgi on Kunašir nende territoorium, Jaapani arvates aga kuulub saar tõusva päikese maale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles