Putin selgitas telefonikõnes Obamale Süüriast vägede väljaviimise otsust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama (paremal) ja Vladimir Putin
Barack Obama (paremal) ja Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin selgitas telefonikõnes Ameerika Ühendriikide presidendile Barack Obamale Venemaa otsust viia Süüriast välja suurem osa oma seal olevatest väeüksustest.

Valge Maja teatel on Obamal selle sammu üle hea meel, kuid samas on USA president seisukohal, et Süüria valitsusvägede tegevus takistab rahu saavutamist, edastab AFP.

Obama loodab, et Süüria valitsusväed lubavad  lõpuks takistusi tegemata humanitaarabisaadetistel jõuda tsiviilelanikkonnani.

Putini käsul alustatakse maaväeüksuste väljaviimisega Süüriast täna, kuid Venemaa lennukid ja sõjalaevad jäävad seni piirkonda.

«Olen arvamusel, et kaitseministeerium ja armee on Süürias oma ülesanded täitnud ja selle tõttu alustatakse teisipäeval üksuste väljaviimist. See samm on hea tahte signaal kõigile konflikti osapooltele ja aitab rahuprotsessile kaasa,» selgitas Venemaa president.

TASSi teatel on nii Venemaa kui USA president ühisel seisukohal, et Süüria tsiviilelanikkond vajab kiiresti humanitaarabi ja terrorismivastast võitlust tuleb tõhustada. Samas avaldasid mõlemad presidendid toetust ÜRO poolt läbi viidavatele Süüria rahukõnelustele, mis algasid 14. märtsil  Šveitsis Genfis.

Venemaa otsust viia oma väekontigent Süüriast välja on enamjaolt positiivselt vastu võetud. Süüria opositsiooni esindaja Qadri Jamil teatas, et Venemaa otsus mõjutab Genfi rahuläbirääkimisi positiivselt. Samal seisukohal on ka ÜRO Julgeolekunõukogu.

Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier teatas, et Venemaa üksuste väljaviimine Süüriast paneb Süüria presidendi Bashar al-Assadi varasemast suurema rahvusvahelise surve alla.

Süüria armee esindajate teatel jätkavad nad «terrorismivastast» võitlust hoolimata Venemaa üksuste lahkumisest. Süüria valitsus nimetas Venemaa lahkumisotsust loogiliseks sammuks ning rõhutas, et see ei muuda kahe riigi heatahtlikke suhteid.

Venemaa parlament langetas möödunud sügisel otsuse viia väeüksused Süüriasse ning Süüria president Bashar al-Assad teatas selgituseks, et palus Venemaalt sõjalist abi.

Venemaa sihtmärkideks Süürias olid esmalt äärmusrühmituse Islamiriik positsioonid, üsna pea ilmnes, et õhurünnakuid tehti ka Süüria valitsusvastaste üksuste positsioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles