Hiina meedia tegi kirjavea, nimetades president Xi Jinpingi «viimaseks valitsejaks»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping
Xi Jinping Foto: SCANPIX

Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua tegi kirjavea, mille tõttu president Xi Jinpingi nimetati «Hiina viimaseks valitsejaks».

Uudisteagentuur edastas hiljem selgitava ja vabandava teate, et tegelikult taheti presidendi kohta kasutada «Hiina tippjuht», edastab BBC.

Xinhua palus kõigil presidendi kohta käiva uudise edastajatel ja vahendajatel teha samuti korrektuur.

Hiinas on sellised presidendile viitavad vead väga haruldased, kuna riik kontrollib meediat karmilt, eemaldades kõik valitsuse ja juhtide jaoks ebasobiva. Varasematel aegadel on ka sarnaseid vigu ette tulnud ja siis on saanud vastutavad isikud rangelt karistada.

Hiinas kasutatakse sõnade «viimane» kui «tipp» kohta sarnaseid hieroglüüfe ja selle tõttu võis tekkida kirjaviga.

Möödunud aasta detsembris vallandati uudisteagentuurist China News Service päevapealt reporter, kes kasutas president Xi kohta tema Aafrika visiiti kirjeldades kogemata «tagasi astuma» (hiina keeles ci zhi), kuid pidi kasutama «kõne» (hiina keeles zhi ci).

Hiinas on aasta aastalt tsensuur suurenenud ning 2015. aastal saadeti trellide taha 29 ajakirjanikku, keda süüdistati erinevates riigivastastes või solvavates kirjutistes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles