Lätis tähistatakse pingeid tekitavat leegionäride päeva (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune leegionäride päev Riias.
Mullune leegionäride päev Riias. Foto: SCANPIX

Lätis tähistatakse täna Teises maailmasõjas natsionaalsotsialistliku Saksamaa mundrit kandnud sõjameeste iga-aastast mälestuspäeva.

Kohalike rahvuslaste tõlgenduses on see austusavaldus Teises maailmasõjas Saksa väkke sundmobiliseeritud ja tegelikult Läti eest võidelnud meestele, Vene meedias kujutatakse seda aga tihti fašismi ülistamisena.

Iga-aastane mälestuspäev tekitab pingeid läti ja vene kogukonna vahel, pälvides ka rahvusvahelist tähelepanu. Kõige kriitilisemalt on üritustesse suhtunud Venemaa, mille esindajad on nimetanud Läti leegionäre SS-lasteks ning süüdistanud naabrit ajaloo ümberkirjutamises.

Riia linnavõimud on andnud tänaseks loa korraldada kolm üritust. Linnavolikogu loal tohib rahvuslik organisatsioon Daugavas Vanagi korraldada pealinnas mälestusrongkäigu. Lisaks anti ürituse korraldamiseks luba rühmitusele Läti Antinatslik Komitee ning Sõdurite Toetusühing, neist esimene korraldab meeleavalduse mälestuspäeva tähistamise ja natsismi heroiseerimise vastu, Sõdurite Toetusühing lubab aga rongkäiku jälgivatele inimesele jagada infomaterjale Läti leegioni ajaloo kohta.

Riia linnavõimude teatel on eesmärgiks, et rongkäigulised ja nende vastased üksteisele liiga lähedale ei satuks. Erinevalt varasematest aastatest ei lubata ka valjuhääldite kasutamist.

Kui näiteks Läti eelmine peaminister Laimdota Straujuma keelas oma valitsuskabineti ministritel leegionäride päevast osavõtu, vallandades ka ühe keeldu eiranud ministri, siis Läti uus peaminister Māris Kučinskis on öelnud, et lõpliku otsuse langetab iga minister ise.

Läti parteidest seostatakse 16. märtsi tähistamisega ennekõike valitsuskoalitsiooni kuuluvat Rahvuslaste Liitu. Rahvuslaste ministrid eesotsas justiitsminister Dzintars Rasnačsiga on lubanud minna täna Lestene sõjaväekalmistule, kuid kesklinnas toimuval marsil ilmselt ei osale.

Leegionäride päev

  • Sel päeval mälestatakse 1944. aastal Velikaja jõel peetud lahingut, milles Punaarmee sai Saksa mundris sõdinud Läti üksustelt lüüa.
  • 1943. aastal Hitleri korraldusel asutatud ja relva-SSi koosseisu kuulunud Läti leegion polnud siiski vabatahtlike üksus, nagu Natsi-Saksamaa seda kujutada üritas. Valdavalt kuulusid sinna sundmobilisatsiooni käigus värvatud mehed.
  • 1952. aastal hakkas läänes loodud sõjaveteranide ühendus Daugavas Vanagi 16. märtsi tähistama leegionäride päevana.
  • 1998. aastal lisati see Läti sõdurite mälestamispäevana ka ametlike tähtpäevade loetellu, kust see aasta hiljem rahvusvaheliste ringkondade ja venekeelse elanikkonna survel kustutati.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles