Breivik kohtus: olen võidelnud natsismi eest 25 aastat ja võitlen selle eest surmani (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik täna kohtuistungil.
Anders Behring Breivik täna kohtuistungil. Foto: SCANPIX

Norra paremäärmuslasest massimõrvar Anders Behring Breivik ütles täna kohtuistungil, et võitleb natsismi eest surmani.

«Ma olen võidelnud natsionaalsotsialismi eest 25 aastat ja ma olen valmis võitlema selle eest surmani,» lausus ta.

Breivik kaebas Norra riigi kohtusse ning süüdistab viimast oma inimõiguste rikkumises, sest teda peetakse alates 2011. aastast üksikvangistuses. «Riik üritab mind tappa juba viimased viis aastat».

Breiviku advokaadi sõnul on tema vangistuse tingimused ebainimlikud ning tema kliendi kirjavahetust tsenseeritakse.

Advokaat kaebas riigi kohtusse Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste konventsiooni kahe punkti alusel, millest üks keelab inimest ebainimlikult või alandavalt kohelda ega karistada ja teine sätestab, et igaühel on õigus oma era- ja perekonnaelu ning kodu austamisele ning sõnumite saladusele.

Riik ei tunnistanud end süüdi.

Eile saabus Breivik kohtusse natsitervitusega. Kohtunik Helen Andenaes Sekulic kutsus ta korrale ja palus tal žesti reedel lõppeva istungjärgu vältel enam mitte kasutada.

«Võtan seda arvesse,» lausus Breivik, kes esmalt väitis, et tema Norra esivanemad kasutasid kõnealust saluuti juba tuhande aasta eest.

Breivik annab täna ülevaate oma elust Norra lõunaosas asuvas vanglas. Kinnipeetul on ligipääs kolmele vangikongile ja muu hulgas televiisorile ja videomängudele.

Kohtuprotsessi edastatakse ka Norra televisioonis, kuid Breiviku ütlust ei kajastata, et austada ohvreid ja takistada kinnipeetul edastada salasõnumeid oma toetajaile.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles