Taani keskpank teenis valuutasõjas kaks miljardit krooni

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani Keskpanga hoone Kopenhaagenis (vasakul).
Taani Keskpanga hoone Kopenhaagenis (vasakul). Foto: nationalbanken.dk

Mullu Taani krooni valuutaspekulantide massiivse rünnaku eest kaitsnud Taani keskpank väljus valuutasõjast mitte ainult võidukana, vaid ka märkimisväärse trofeega: aastas teenitud 3,6 miljardist Taani kroonist kasumist pärines kaks miljardit just valuutakorvi kaitselahingutest.

Kui Šveits saatis mullu aasta alguses oma frangi allavoolu, levis valuutaspekulantide seas prognoos, et Taani võiks olla järgmine, kes oma valuutakurssi kaitsta ei suuda. Taani kroon on väga väikese lõtkuga aheldatud euro külge (varem Saksa marga külge).

Taani keskpank vastas valuutakursi kukkumisele mängivate spekulantide rünnakule rahanduspoliitiliste meetmetega, milles tähtsaim oli deposiidi intressimäära langetus -0,75 protsendini. Keskpanga presidendi Lars Rohde juhtimisel oli juba varem alustatud ka välisvaluutareservide kogumisega, kuniks need ulatusid 40 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Tulemus näitas, et spekulante juhtis «hüsteeria,» märkis Bloombergile antud kommentaaris Sydbanki peaökonomist Jacob Graven. «Polnud mingit põhjust oodata, et Taani keskpank kroonisõja kaotab, sest panga sõjakassa on põhjatu.»

Täna teatas Taani keskpank, et teenis mullu 3,6 miljardit Taani krooni kasumit (483 miljonit eurot). Kaks miljardit krooni ehk 268 miljonit eurot oli valuutasõjast teenitud kasum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles