Sõjandusanalüütikud: ISIS on kaotanud 2015. aasta algusest 22 protsenti aladest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunnitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad.
Sunnitliku äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad. Foto: SCANPIX

Äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS) on kaotanud 22 protsenti 2015. aasta alguseks hõivatud territooriumist, teatasid Briti luureanalüüsiga tegeleva IHS Jane'si sõjandusanalüütikud kolmapäeval.

ISISe käes on jätkuvalt suured alad Iraagis ja Süürias, ent rühmitus oli sunnitud loovutama 14 protsenti 2015. aasta alguseks hõivatud aladest läinud aastal ja veel kaheksa protsenti tänavu, selgub IHSi üksuse Conflict Monitoring analüüsist.

Mõttekoja teatel oli esmaspäevase seisuga ISISe valduses 73 440 ruutkilomeetri suurune ala, mis võrdub umbes poole Inglismaa territooriumiga.

Süüria valitsusväed on saavutanud sõjalist edu riigi lääneosas ja on nüüd viie kilomeetri kaugusel iidsetest Palmyra varemetest, mille ISISe võitlejad 2015. aasta mais hõivasid.

«Islamiriik leiab end üha suuremast isolatsioonist ja seda tajutakse alla käimas,» ütles IHSi vanemanalüütik Columb Stack.

Tema sõnul mängib ISISe sõjaline ebaedu trumbid kätte selle peamisele rivaalile, Al-Qaeda Süüria harule Al-Nusra Rindele. «Isolatsioon ja edasised sõjalised lüüasaamised muudavad ISISe jaoks raskemaks välismaa pühasõdalaste seast uute võitlejate värbamise Süüriasse,» lausus Strack.

Pärast Süüria-Türgi piiril asuva strateegilist tähtsa Tal Abyadi linna kaotust eelmisel aastal hakkas IHS tuvastama märke ISISe rahalistest raskustest, seisab mõttekoja analüüsis.

Rahalisi raskusi, mida on ilmestanud maksutõusud ning ISISe juhitud avalike teenuste, nagu prügikorjamine ja avaliku korra tagamine, kulude suurenemine ning võitlejate palkade vähendamine 50 protsenti, süvendavad USA ja Venemaa õhurünnakud rühmituse naftatuluallikatele, lisasid sõjanduseksperdid.

Venemaa teatas esmaspäeval, et alustab vägede väljaviimist Süüriast, kuulutades, et üle viie kuu kestnud õhusõda aitas «radikaalselt muuta olukorda terrorismivastases võitluses».

ISISe vastu võitleva USA juhitava koalitsiooni pressiesindaja Steve Warren ütles jaanauris, et ISIS on kaotanud umbes 40 protsenti Iraagis kunagi kontrollitud territooriumist.

Teisalt on IS suurendanud oma haaret Liibüas, kus rühmituse käes on Sirte linn ja seda ümbritsevad alad. Liibüas on IS-il hinnanguliselt 5000 võitlejat.

Ekspertide sõnul on IS-il sillapea ka Jeemenis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles