USA president kutsus Putinit üles Savtšenkot vabastama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadia Savtšenko.
Nadia Savtšenko. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus esmaspäeval telefonivestluses Venemaa presidenti Vladimir Putinit vabastama vahi all hoitavat Ukraina 34-aastast lendurit Nadia Savtšenkot, edastas Interfaxile USA Moskva saatkonna pressisekretär Will Stevens.

«President Obama kutsus oma Vene ametivenda Putinit vabastama kinnipeetavat lendurit ja raadasaadikut Savtšenkot Minski lepete kohaselt, mis nõuavad seadusvastaselt kinnipeetavate isikute vabastamist,» ütles USA diplomaat.

Savtšenko langes 2014. aasta juunis Donbassis peetud lahingute käigus vangi separatistide kätte, kes andsid ta üle Vene võimudele. Ukraina sõnul on Venemaa tema kodaniku röövinud ja peab tema üle poliitilist protsessi.

Venemaa süüdistab Savtšenkot Vene ajakirjanike Igor Korneljuki ja Anton Vološini tapmisele kaasaaitamises.

Euroopa Liit plaanib lähipäevil esineda Moskvas demaršiga seoses Ukraina piloodi Nadija Savtšenko kinnihoidmisega Venemaa võimude poolt. Demarš on diplomaatias samm, kus üks valitsus pöördub teise riigi valitsuse poole millelegi tähelepanu juhtimiseks, sageli ettepanekutega konkreetsete meetmete võtmiseks. Euroopa Liidu demarši teeb ELi esindaja Moskvas ning sellega ühinevad liikmesriikide suursaadikud.

Vene kohus peaks langetama kohtuasjas otsuse 21. ja 22. märtsil, prokurör nõuab Savtšenkole (34) 23-aastast vangistust. Savtšenko keeldus protestiks oma kohtuprotsessi vastu umbes nädal aega nii toidust kui ka veest, kuid hakkas eelmisel neljapäeval uuesti vedelikke tarbima.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles