Rootsi reporterit kahtlustatakse põgeniku riiki smugeldamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootsi politsei kuulab üle riikliku kanali SVT reporteri, keda kahtlustatakse teismelise süürlase Rootsi smugeldamises.

Fredrik Önnevall aitas 15-aastasel Süüria poisil jõuda Kreekast Rootsi ja maksis ta reisikulud kinni, edastab The Local.

Önnevalli teatel intervjueeris ta poissi umbes aasta tagasi, kui tegi Kreekas põgenikekriisist reportaaži.

«Poiss sõnas, et ta on väga keerulises olukorras ja tal on plaanis peita end mõnesse Kreekast välja sõitvasse kaubaautosse. Ma ei kahetse, et teda aitasin ja teeksin seda uuesti, kui kuuleksin, et ta abi vajab,» teatas rootslane.

Önnevall, videomeeskond ja noor süürlane sõitsid rongidega Kreekast Rootsi. Süüria poisi pere oli juba varem saabunud Rootsi ja ta sai nendega uuesti kokku. Rootsi migratsioonivõimud väljastasid talle elamisloa ja ta õpib Rootsi koolis.

SVT saate «Fosterland» juht Robert Olsson sõnas, et reporteri samm poissi aidata oli julge ning kogu võttemeeskond oli teadlik, et see võib hiljem probleeme tekitada.

«Ei saa kindlalt öelda, et Fredrik ja meeskond ei teinud midagi seadusevastast, kuid ma ei ole advokaat,» lisas Olsson.

Rootsi seaduse kohaselt saab inimsmugeldamise eest saata kuni kaheks aastaks trellide taha.

Rootsi politsei teatel on seoses põgenikekriisiga kasvanud inimsmugeldamisjuhtumite arv. Politsei käsitles möödunud aastal 98 sellist juhtumit, mis on 700 protsenti rohkem, kui neid oli 2014. aastal, kui oli vaid 14 smulgeldamisintsidenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles