Vene kohus tunnistas Savtšenko süüdi (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates 2014.aasta suvest Venemaal vangis hoitav ukrainlannast lendur Nadežda Savtšenko ei ole end tapmises, mõrvakatses ega ebaseaduslikus Vene piiri ületamises süüdi tunnistanud.
Alates 2014.aasta suvest Venemaal vangis hoitav ukrainlannast lendur Nadežda Savtšenko ei ole end tapmises, mõrvakatses ega ebaseaduslikus Vene piiri ületamises süüdi tunnistanud. Foto: Scanpix/AP
  • Venemaa süüdistab Nadežda Savtšenkot kahe Vene ajakirjaniku tapmises.
  • Savtšenko on pärast kinnipidamist korduvalt pidanud näljastreiki.

Lõuna-Venemaa Donetski kohus mõistis täna Ukraina piloodi Nadja Savtšenko süüdi kahe Vene ajakirjaniku tapmises.

Savtšenko pani salga inimeste koosseisus toime ettekavatsetud mõrva, mille motiiv oli vaen ja vihkamine, märkis kohtunik Vene uudisteagentuuride teatel.

Lõuna-Venemaa Donetski kohus langetas täna otsuse Ukraina sõjaväelenduri Nadežda Savtšenko (34) vastuolulises kohtuasjas, kes vahistati Venemaal süüdistatuna Vene ajakirjanike tapmisele kaasaaitamises.

Süüdimõistmisel ähvardab teda kuni 23 aasta pikkune vanglakaristus. Piloodi süüdimõistmises ei kaheldud ning Kiiev on juba algatanud menetluse vangide vahetamiseks. «Ei ole kahtlust, et Savtšenko mõistetakse paarikümneks aastaks vangi,» kirjutas tema kaitsja Mark Feigin enne otsuse väljakuulutamist Twitteris. «Propagandamasin töötab, õigluse ja vabadusega ei ole siin mingit pistmist.»

Savtšenko kaitsja sõnul on telefonisalvestused tõestanud, et naine vahistati separatistide poolt enne, kui ajakirjanikud surnud olid.

Vene võimud süüdistavad Savtšenkot kahe Vene riikliku tele- ja raadiokompanii ajakirjaniku, Igor Korneljuki ja Anton Vološini, tapmisele kaasaaitamises Ida-Ukrainas toimuvas sõjas.

Süüdistuse järgi edastas Ukraina vabatahtlike pataljonis Aidar võidelnud elukutseline lendur Savtšenko Ukraina armee suurtükiväelastele ajakirjanike asukoha, mille peale avati surmav tuli. Vahejuhtum leidis aset 2014. aasta juunis.

Näljastreigil oleva Savtšenko väitel on see väljamõeldud süüdistus, mis esitati talle pärast seda, kui ta langes vangi Ukraina nn separatistide kätte ning viidi väevõimuga Venemaale.

Ukraina üldsus peab Savtšenkot Venemaaga Donbassi pärast peetava sõja pantvangiks. Paljude ukrainlaste jaoks on 2014. aasta sügisel Ukraina parlamenti valitud Savtšenkost saanud separatistide ja riigivõimu vahelise vastasseisu sümbol.

Samuti peavad Savtšenko juhtumit poliitiliseks mitmed lääneriigid. Naispiloodi vabastamist on nõudnud ka Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles