Ukraina piloodi advokaat: kohtuotsust veel välja kuulutatud pole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Ukraina piloot Nadja Savtšenko(paremal) Donetski linnakohtus koos oma advokaadi Nikolai Polozoviga (vasakul).
Endine Ukraina piloot Nadja Savtšenko(paremal) Donetski linnakohtus koos oma advokaadi Nikolai Polozoviga (vasakul). Foto: SCANPIX/TASS

Lõuna-Venemaa Donetski kohtus luges kohtunik täna Ukraina piloodile Nadja Savtšenkole esitatud süüdistuse kahe Vene ajakirjaniku tapmises.

Vene uudisteagentuurid olid varem enneaegselt teatanud tema süüdimõistmisest. Lõplikku otsust veel välja kuulutatud ei ole.

Savtšenko pani salga inimeste koosseisus toime ettekavatsetud mõrva, mille motiiv oli vaen ja vihkamine, märkis kohtunik Vene uudisteagentuuride teatel.

Kohtuotsust edasi kaevata Savtšenko ei kavatse, ütles tema kaitsja.

«Kohtuotsus teda ei huvita, ta arvab, et sel ei ole õigusemõistmisega mingit pistmist. Ta ütles, et ei kavatse kohtuotsust tunnustada ega kavatse seda edasi kaevata,» ütles ajakirjanikele advokaat Nikolai Polozov.

Ta lisas, et Savtšenko kinnitas kavatsust alustada 10 päeva pärast kuiva näljastreiki. «Ma püüdsin teda täna ümber veenda, kuid esialgu tulemusteta,» ütles Polozov.

Rostovi oblasti Donetski linnakohus tunnistas Savtšenko süüdi Vene ajakirjanike tapmises ja riigipiiri ebaseaduslikus ületamises. Otsuse kuulutamise ajal istus Savtšenko umbes pool tundi kohtupingis, aeg-ajalt tõustes, et suhelda oma kaitsjatega. Praeguseks on istungil kuulutatud välja vaheaeg, see jätkub kell 14.00.

Kohtu väitel hiilis Savtšenko 17. juunil 2014 Stukalova Balka küla juures salaja isehakanud Luganski rahvavabariigi sisside positsioonidele, ronis seal 40 m kõrguse telemasti otsa ja hakkas jälgima endist liiklusmiilitsa posti, mis jäi temast 2,6 km kaugusele.

Kohtukolleegium leidis, et jälgimise käigus tuvastas ukrainlanna sel alal kuus tsiviilelanikku ja kolm Vene ajakirjanikku ning edastas need andmed Aidari pataljoni komandörile Sergi Melnõtšukile (antud kohtuasi on eraldi menetluses), kes otsustas tulistada seda ala haubitsatest D-30. Dokumendi kohaselt tulistati mitte kaugemalt kui 10 km.

Tulistamise ajal olevat korrigeerinud Savtšenko tuld, seisis kohtuotsuses.

Savtšenko on Venemaal vahi all alates 2014. aasta juulist. Praegu hoitakse teda Novotšerkasski eeluurimisvanglas, mis on Donetskist, kus toimuvad kohtuistungid, umbes 100 km kaugusel. Eelmise aasta 17. detsembri kohtuistungil kuulutas Savtšenko välja näljastreigi protsessi lõpuni, 4. märtsil kuiva näljastreigi, keeldudes ka veest, kuid katkestas selle 10. märtsil kuni kohtuotsuse kuulutamiseni.

Ukraina üldsus peab Savtšenkot Venemaaga Donbassi pärast peetava sõja pantvangiks. Paljude ukrainlaste jaoks on 2014. aasta sügisel Ukraina parlamenti valitud Savtšenkost saanud separatistide ja riigivõimu vahelise vastasseisu sümbol.

Samuti peavad Savtšenko juhtumit poliitiliseks mitmed lääneriigid. Naispiloodi vabastamist on nõudnud ka Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles