Vaeste osakaal Venemaal tõusis viimase üheksa aasta kõrgeimale tasemele (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa majandussurutise tagajärjel on vaeste osakaal riigis tõusnud viimase üheksa aasta kõrgeimale tasemele, selgus esmaspäeval avaldatud ametlikest andmetest.

Venemaa on seadnud igakuiseks elatusmiinimumiks 9452 rubla (124 eurot) ning allpool seda piiri elas möödunud aastal 19,2 miljonit venelast ehk 13,4 protsenti elanikkonnast.

2014. aastal oli vastav näitaja 16,1 miljonit. See tähendab, et allpool vaesuspiiri elavate inimeste arv tõusis aastaga pea 20 protsenti.

Samas on olukord märgatavalt erinev president Vladimir Putini esimese ametiaja algusest 2000. aastal, mil allpool vaesuspiiri elas 29 protsenti elanikkonnast.

Venemaa majanduse peamisteks probleemideks on madal naftahind, strukturaalsete reformide puudumine ja lääneriikide sanktsioonid. Mullu kahanes majandus 3,7 protsenti ning prognooside alusel langus jätkub.

Olukord mõjutab ka Putini populaarsust. Viimase aastaga langes tema toetus 10 protsendi võrra, kuid on siiski võrdlemisi kõrgel 73 protsendi tasemel.

Maailmapank hoiatas septembris vaeste osakaalu suurenemise eest ning tõi esile kõige haavatavamate gruppide, sealhulgas ka pensionäride sissetulekute vähenemise. Reaalpalk kahanes 2016. aasta veebruaris mullu sama kuuga võrreldes 6,9 protsenti.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles