Jaapan lükkas tagasi Medvedevi pakutud ühise majandustsooni idee

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunaširi saar on üks neljast vaidlusalusest saarest Kuriili saarestikus.
Kunaširi saar on üks neljast vaidlusalusest saarest Kuriili saarestikus. Foto: SCANPIX

Jaapan lükkas tagasi Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi pakkumise moodustada Lõuna-Kuriilidele ühine vabakaubandustsoon.

Jaapani seisukoha tegi teatavaks välisministri asetäitja Takeaki Matsumoto, vahendas RIA Novosti. «Põhjaterritoorium on meie maa. Medvedevi ettepanek ei vasta Jaapani huvidele,» ütles aseminister Tokyos aset leidnud pressikonverentsil.

Medvedev tuli ühise majandustsooni loomise ideega välja 24. detsembril, kui andis intervjuu kolme üleriigilise telejaama juhile. «Ükski asi ei lähenda rohkem kui ühised majandusprojektid,» teatas Vene riigipea.

Medvedevi idee järgi saaksid Jaapani kodanikud ühises majanduspiirkonnas tööd teha ja raha teenida. Samas rõhutas ta, et Venemaa ei loobu Kuriili saartest.

Venemaa ja Jaapani suhted pingestusid pärast Medvedevi 1. novembril aset leidnud visiiti Lõuna-Kuriilide hulka kuuluvale Kunaširi saarele.

Pärast Medevedevi sõitu Venemaal Lõuna-Kuriilidena ja Jaapanis Põhjaterritooriumina tuntud aheliku lõunapoolseimale Kunaširi saarele kutsus Jaapani valitsus suursaadiku Masaharu Kono umbes nädalaks Moskvast kodumaale.

Jõulude eel teatas Jaapani meedia, et valitsus kutsub Kono alates 2011. aasta algusest Moskvast ära ja tema asemele nimetatakse Venemaale uus suursaadik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles