Hiina sekkub Nobeli preemiate jagamisse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hu Jia ja tema naine Zeng Jinyan.
Hu Jia ja tema naine Zeng Jinyan. Foto: AFP / Scanpix

Hiina valitsus sekkub Nobeli preemiate jagamisse, sest ei soovi, et rahupreemia laureaadiks saaks koduaresti määratud Hiina dissident Hu Jia.


Hiina politsei arreteeris Hu möödunud aasta detsembris ja teda süüdistatakse riigivastases tegevuses. Praegu elab inimõiguste rikkumistele tähelepanu juhtinud ning HIVi- ja aidsivastase ennetustöö eest hinnatu Hu koos oma naise ja lapsega Pekingis kodus julgeolekuteenistuse pideva valve all, vahendas independent.co.uk.

Euroopa Parlament on sel aastal vastu võtnud reolutsiooni, milles nõutakse inimõiguslase Hu viivitamatut vabastamist, kuid Hiina võimud pole avalikkuse nõudmistele reageerinud.

Kuigi Nobeli rahupreemia kandidaate pole ametlikult veel välja kuulutatud, on paljude vaatlejate arvates hinnatud preemia suursoosik just Hu, keda on võimalikuks laureaadiks peetud juba alates 2001. aastast. Nobeli rahupreemia laureaat tehakse avalikkusele teatavaks 10. oktoobril Norra pealinnas Oslos toimuval pidulikul tseremoonial.

Hu väljavaated on sel aastal suuremad ka Pekingis toimunud olümpiamängude tõttu. Mitmed analüütikud on avaldanud arvamust, et lääneriigid tegid Hiina survestamiseks liiga vähe jõupingutusi, mistõttu ei täitunud lootused, et olümpiamängudega kaasnev tähelepanu aitab riigis parandada inimõiguste olukorda.

Olümpiamängude korraldamisega võttis Hiina vastu ka kohustused inimõiguste alal, kuid vaatamata rahvusvahelise üldsuse üleskutsetele riik neid täielikult ei täitnud.

«Ma ei tea, kust see uudis pärit on, aga me arvame, et Nobeli rahupreemia peaks andma õigele inimesele, kui auhind antakse tõepooles isikule, kes maailma rahu kaitseb,» ütles Hiina välisministeeriumi ametlik esindaja Liu Jianchao, kes avaldas lootust, et komisjon ei langeta otsust Hu kasuks, sest see «haavaks hiinlaste tundeid».

Hu oli koos oma abikaasa Zeng Jinyaniga ka eelmisel aastal Sahharovi auhinna kandidaat, mida Euroopa Parlament annab välja isikutele või organisatsioonidele, kes võitlevad rõhumise, sallimatuse ja ebaõigluse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles