Terror Brüsselis: mida me praeguseks teame? (11)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Belgia pealinn püüab täna taastuda eilsetest rünnakutest: siiani on kinni metrooliinid, mitmel pool mälestatakse terroristide ohvreid.

8:54 Belgia politseiallikad: teine lennujaama suitsiidipommar on Laachraoui

Foto: SCANPIX

Belgia politseiallikad ütlesid eile AFPle, et teine end teisipäeva hommikul Brüsseli lennujaamas õhkinud enesetapuründaja oli Najim Laachraoui.

Politsei otsib seni taga kolmandat kahtlusalust, kes jäi koos Ibrahim el Bakraoui ja Laachraouiga lennujaamas turvakaameratele, ent jättis pommi lennujaama ja põgenes sündmuskohalt.

«Tema kott sisaldas kõige suuremat lõhkelaengut. See plahvatas enne demineerijate saabumist, sest lõhkeained olid väga ebastabiilsed. Ükski inimene kannatada ei saanud,» ütles prokurör Frederic de Leeuw.

Belgia meedia teatas eile, et võimud on Laachraoui Anderlechtis tabanud. Info osutus hiljem ekslikuks.

23.55

23.45 Iisraeli ajalehe Haaretz andmetel olid Belgia võimud saanud lennujaama vastu kavandatava terrorirünnaku kohta eelnevalt selge hoiatuse. Oli teada, et rünnatakse lennuvälja ja metrood, kuid midagi ei suudetud selles osas ette võtta.

23.20 CNN: tagaotsitav terrorist on surnud

Belgia uurijad usuvad, et teine terrorist, kes end Brüsseli lennujaamas õhku lasi, on pommimeister Najim Laachraoui, kinnitasid CNNile mitmed ametnikud. Küll on endiselt jooksus heledais riides ja kaabuga mees, kes ühe pommi lennujaama viis ja kelle isik pole teada.

22.09 AP teatab, et ametnikud on DNA järgi kindlaks teinud: üks Brüsseli enesetapuründajatest valmistas pomme ka Pariisi rünnakute jaoks.

21.02 Brüsseli lennujaam jääb laupäevani suletuks.

19.51 AP parandab: Ibrahim El Bakraoui saadeti Türgist siiski Hollandisse, mitte Belgiasse. Türgi peaminister olevat hoiatanud nii Belgiat kui Hollandit, et tegu on terroristist võitlejaga. Hollandi võimud lasid mehe vabadusse, kuna Belgia võimud ei leidnud mingeid tõendeid tema sidemetest Daeshiga.

19.22 Reuters täpsustab, et suvel Türgis teel Süüriasse kinni peetud ja Belgiasse tagasi saadetud mees oli end Brüsseli lennujaamas õhku lasknud Ibrahim El Bakraoui. Türgi president kinnitas täna, et hoiatas Belgia võime, et tegu on Daeshi võitlejaga, kuid Belgia lasi mehe siiski vabadusse.

19.19 USA riigisekretär John Kerry suundub reedel Brüsselisse, et arutada edasist tegutsemist Belgia võimude ja Euroopa riigijuhtidega.

18.56 AP kirjeldab, mida räägivad naabrid, kes elasid majas, kus hoiti ja valmistati 31 inimest tapnud ja umbes 270 inimest vigastanud pomme:

Terroristide kasutada olnud korteri kõrval elava John Valderrama ütles, et ta nägi korterit kasutamas vaid ühte meest ja talle oli üllatus, et seal elas veel inimesi. Valderrama ütles, et ei märganud kunagi midagi kahtlast korteris toimuvat.

Teine naaber märkis, et viis parajasti oma poega kooli, kui mehed hommikul raskete kohvritega takso peale läksid. Naaber nägi vaid kahte, mitte kolme meest. Ta märkas, et taksojuht soovis meestel aidata pakke tõsta, kuid mehed ei lubanud taksojuhil kohvreid puutuda ja tõstsid need ise auto peale.

18.50 Brüsseli enesetapuründajatest ühe pidas Türgi suvel kinni, mees saadeti tagasi Belgiasse. Türgi peaminister Erdogan märkis, et hoiatas Belgiat, et tegu on Daeshi võitlejaga, kuid Belgia võimud lasid mehe siiski vabaks, vahendab AP.

Erdogan ei täpsustanud, millisest kolmest teadaolevast terroristist ta räägib. Peaministri sõnul peeti terrorist kinni Türgi ja Süüria piiril. «Hoolimata meie hoiatustest, et tegu on terroristist võitlejaga, ei suutnud Belgia leida selle mehe seost terrorismiga,» ütles Erdoga.

18.41 Selgub, et veelgi suurema ohvrite arvu hoidis ära Brüsseli taksodispetšer, kes hajameelsusest saatis terroristidele järele tellitust hoopis väiksema takso, mistõttu tuli terroristidel üks suur naelu sisaldav pomm maha jätta, vahendab Reuters Belgia meediat.

Terroristid nõudsid taksofirmalt mikrobussi, kuid dispetšer saatis kogemata tavalise sõiduauto. Maha jäetud pommikohvri leidis politsei hiljem terroristide korterist.

18.15 Argentiinas viibiv USA president Barack Obama lubas pressikonverentsil agressiivset võitlust Daeshiga. Obama sõnul peab maailm koonduma terrorismi vastu.

Obama pakkus Belgiale ka kõikvõimalikku abi Brüsseli pommirünnakute uurimiseks.

16.43 Brüsseli lennujaam on ka homme suletud. Lennujaama teatel ei ole veel selge, millal taastub tavapärane töö. Kõik sõltub sellest, kui kaua kestab lennujaamas uurimine.

16.28 Loe lähemalt: Kes olid Brüsselis end õhku lasknud vennad El Bakraouid?

15.58 Brüsseli politsei leidis taksojuhi vihje peale ühest Schaerbeeki linnaosa korterist hulgaliselt pommimaterjali ja äärmusrühmituse Islamiriik lipu. Tegemist on korteriga, mille juurest taksojuht oli eile peale võtnud Brüsseli lennujaama sõitnud kahtlusalused.

Läbiotsimisel leiti 15 kilogrammi lõhkeainet TATP, sama lõhkeainega viidi läbi ka 13. novembri Pariisi plahvatused, 150 liitrit atsetooni, detonaatoreid, kotte naeltega ja muud, mida oli kasutatud lennujaamas lõhkenud pommide juures.

15.50 Otsingute ajal kukkus lennujaamas kokku üks sein.

15.45 Lennujaamast leiti veel ühe kannatanu laip.

15.20 Väljavõte enesetaputerroristi testamendist

Belgia föderaalprokurör Frederic van Leeuwi sõnul leidis politsei prügikastist Ibrahim El Bakraoui kiiruga koostatud testamendi. Seal kirjutas Bakraoui, et tal on kiire ja ta ei tea, mida teha, teda otsitakse igal pool taga ja tal ei ole enam turvaline.

«Ma ei taha lõpetada vangikongis tema kõrval,» kirjutas Bakraoui ilmse viitega reedel vahistatud Pariisi terrorirünnakute peamisele kahtlusalusele Salah Abdeslamile.

Belgia rahvusringhääling RTBF peab võimalikuks, et vennad Bakraouid võivad olla need kaks isikut, kel õnnestus eelmisel nädalal Brüsseli Foresti linnajaos politseihaarangu ajal pakku pääseda.

15.14 Väidetavalt oleks lennujaamas õhkimata jäänud kolmas pomm tekitanud kõige rohkem kahju.

14.55 Brüsseli Charleroi lennujaamas kõlas pommialarm, sest läheduses märgati kahtlast sõidukit. Politsei uurib olukorda lähemalt.

Täna toimus Brüsselis pressikonverents, kus Belgia võimud andsid ülevaate eilsete terrorirünnakutega seotud julgeolekuoperatsiooni hetkeseisust.

14.46 Belgia föderaalprokurör Frederic van Leeuw kinnitas pressikonverentsil, et Belgia julgeolekujõud otsivad taga kolmandat seni tuvastamata kahtlusalust, kes on jätkuvalt jooksus.

14.42 Lennujaamast leiti veel kolmas, plahvatamata pomm. Kahe lennujaama plahvatuse vahel oli 37 sekundit, sõnas prokurör.

Foto: CNN/Twitter

14:36 Hetkel jääb Belgias kehtima ohuaste 4 veel määramata ajaks, kuna puudub täpne ülevaade, palju inimesi veel rünnakutega seotud võib olla.

14:26 Hetkeseisuga on Brüsseli rünnakud nõudnud 31 inimelu, haavata saanute arv on 270.

14:22 Prokurör kinnitab, et Brüsseli metroo enesetaputerroristiks oli Khalid el Bakraoui. Lennujaamas õhkis end tema vend Ibrahim El Bakraoui.

Vasakul on Khalid ja paremal Ibrahim El Bakraoui. FOTO: Scanpix

14:18 Belgia föderaalprokuröri sõnul on leitud enesetaputerroristi testament, kui politsei käsutusse sattus Ibrahim El Bakraoui sülearvuti, mis leiti prügikastist Schaarbeekis.

Leinaseisak riigikogus

Riigikogu täiskogu mälestas täna minutilise leinaseisakuga Brüsseli terrorirünnakute ohvreid. «Mälestame leinaseisakuga neid inimesi, kes hukkusid eile Brüsselis vabade inimeste maailma vastu suunatud rünnakus,» ütles riigikogu esimees Eiki Nestor.

Brüsseli lennujaam jääb suletuks

Brüsseli lennujaam püsib terrorirünnakute tõttu suletuna ka homme, 24. märtsil, teatas täna lennujaam Twitteris.

Peamine kahlusalune siiski jooksus

Ajaleht DH võttis tagasi oma varasema väite, et kolmas ründaja Najim Laachraoui on arreteeritud. Politsei ei ole antud väidet ei kinnitanud ega ümber lükanud. Täpsemaid andmeid on oodata kell 14:00 (kohaliku aja järgi kl 13), kui Belgia prokuratuur annab pressikonverentsi.

Vaikuseminut

Kell 13:00 Eesti aja järgi on Brüsselis vaikuseminut, kus kutsutakse osalema peamiselt küll linnaelanikke, kuid oodatud on osalema kõik soovijad üle maailma. Vaikivad ka kohalikud telekanalid ning raadiojaamad.

Foto: Scanpix/AFP

Sündmused:

  • Eile hommikul kohaliku aja järgi natuke enne kella 8 kärgatas kaks plahvatust Brüsseli Zaventemi lennujaama väljuvate lendude tsoonis.
     
  • Plahvatuste tagajärjel sai surma vähemalt 15 ja vigastada üle 90 inimese.
     
  • Turvakaamera videosalvestis näitab, et lennujaamas tegutses vähemalt kolm enesetaputerroristi. Belgia prokuratuuri sõnul on pildil keskel olev mees praeguseks surnud  Ibrahim El Bakraoui. Vasakul olev mees on prokuratuuri sõnul hetkel veel tuvastamata, kuid on arvatavasti surnud. Paremal olev isik pole samuti veel tuvastatud ning on jooksus. Belgia kohaliku meedia väljaandekohaselt on valges riietuses mees arvatavalt Najim Laachraoui.
Foto: Belga Image/SIPA/Belga Image/SIPA
  • Zaventemi linnapea Francis Vermeiren ütles AFPle, et lennujaamas rünnaku korraldanud meestel olid lõhkeseadeldised pagasis. «Nad saabusid taksoga koos oma pagasiga, nende pommid olid nende kottides. Nad panid oma pagasi kärudele, esimesed kaks pommi plahvatasid. Kolmas pani ka oma pagasi kärule, aga ilmselt sattus paanikasse, see [pomm] ei plahvatanud.»
     
  • Politsei teatel põgenes kolmas ründaja sündmuskohalt. Mees oli riietunud valgesse ja kandis musta mütsi. Belgia võimud kuulutasid ta eile tagaotsitavaks.
     
  • Sõjaväelased tegid hiljem lõhkemata pommi kontrollitud plahvatusega kahjutuks.
     
  • Mõned pealtnägijad kuulsid väidetavalt laske ja araabiakeelset karjumist enne plahvatusi.
     
  • Kell 9.11 plahvatas pomm ka Maalbeeki metroojaamast väljunud metroorongis. Peatus jääb Euroopa kvartali lähedusse. Esialgseil andmeil hukkus vähemalt 20 ja vigastada saanuid oli üle 130 inimese.

Faktid:

  • Belgia föderaalprokuröri Frederic Van Leeuwi kinnitusel olid plahvatuste puhul tegemist terrorirünnakutega. Islamiriik on võtnud vastutuse enda peale.
     
  • Belgias kuulutati eile välja kolmepäevane riiklik lein.
     
  • Brüsseli lennujaam jääb tänaseks suletud. Kõik saabuvad lennud on mujale suunatud ja väljuvad lennud tühistatud. Samuti ei toimi suuremalt jaolt linna ühistransport.
     
  • Brüsselit teenindavad mobiilivõrgud kukkusid kokku üsna kohe pärast esimeste rünnakute kohta käivate uudiste avaldamist, mil inimesed asusid oma lähedastega kontakti otsima.
     
  • Tuumajaamad Tihange ja Doel on osaliselt suletud.
     
  • Riigis tõsteti terroriohu taset kõige kõrgemale ehk neljandale tasemele.
     
  • Üle Belgia toimuvad politseioperatsioonid.
     
  • Korrakaitsjad pidasid eile õhtul Schaerbeeki piirkonnas toimunud reidi käigus kinni ühe mehe. Ei ole veel selge, kas tegemist on sama isikuga, keda kahtlustatakse rünnakus lennujaamale. 
     
  • Eelmise nädala reedel tabati Brüsselis suure politseioperatsiooni käigus 130 inimelu nõudnud Pariisi terrorirünnakute peamine kahtlusalune Salah Abdeslam. Molenbeekist pärit terrorist on kaheksamehelise ründajate rühma viimane elusolev liige.
     
  • Võimud hoiatasid kohe pärast Abdeslami kinnivõtmist võimalike kättemaksurünnakute eest.
     
  • Eesti välisministeerium soovitab vältida reisimist Brüsselisse. Ametkonna andmeil ei ole Eesti kodanikud terrorirünnakutes kannatada saanud.
Foto: graafik: Alari Paluots

Kaart Brüsseli plahvatustega. Graafika: Alari Paluots

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles