Kes olid Brüsselis end õhku lasknud vennad El Bakraouid? (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul on Khalid ja paremal Ibrahim El Bakraoui.
Vasakul on Khalid ja paremal Ibrahim El Bakraoui. Foto: SCANPIX

Belgia föderaalprokuröri kinnitusel olid eile Brüsselis toimepandud enesetapuplahvatuste taga vennad Ibrahim ja Khalid El Bakraoui.

Maelbeeki metroo enesetaputerroristiks oli 27-aastane Khalid ja Zaventemi lennujaamas õhkis end tema 30-aastasest vend Ibrahim.

Ibrahim on turvakaamera videosalvestisel keskmine. Temast paremal on 24-aastane Najim Laachraoui. Föderaalprokurör Frederic van Leeuwi sõnul on veel tuvastamata Ibrahimist vasakul olev isik.

Foto: HANDOUT/REUTERS

Khalid oli ka Interpoli tagaotsitavate nimekirjas. Meest otsiti taga tema terroristlike tegevuste pärast.

Mõlemal vennal on kriminaalne minevik. Khalid mõisteti 2011. aastal autovarguste eest viieks aastaks vangi. Ibrahim peeti kinni 2010. aasta jaanuaris vägivaldse rünnaku käigus Brüsseli rahavahetuskontorile. Mees avas politsei pihta tule. Teo eest mõisteti ta üheksaks aastaks vangi.

Hiljuti selgus, et vendadel oli selge seos eelmise aasta novembris korraldatud, 130 inimelu nõudnud Pariisi terrorirünnakutega. Belgia ringhäälingu RTBFi andmeil oli Khalid rentinud korteri, kus politsei korraldas möödunud nädalal haarangu, arreteerides Pariisi mulluse veresauna peakahtlusaluse Salah Abdeslami.

RTBF peab võimalikuks, et vennad El Bakraouid võivad olla need kaks isikut, kel õnnestus eelmisel nädalal Brüsseli Foresti linnajaos politseihaarangu ajal pakku pääseda.

Van Leeuwi sõnul leidis politsei Schaerbeekis toimunud reidi käigus ühest prügikastist Ibrahimi kiiruga koostatud testamendi. Ibrahim kirjutas, et tal on kiire ja ta ei tea, mida teha, teda otsitakse igal pool taga ja tal ei ole enam turvaline. «Ma ei taha lõpetada vangikongis tema kõrval,» lisas ta kirjas ilmse viitega reedel vahistatud Pariisi terrorirünnakute peamisele kahtlusalusele Salah Abdeslamile.

Politsei otsib ametlikult jätkuvalt taga sündmuskohalt põgenenud kolmandat lennujaamale korraldatud terrorirünnakus kahlustatavat Laachraoui'd. Mees on Maroko päritolu, aga Belgias sündinud ja kasvanud. 2013. aastal läks ta Süüriasse ning naases sealt kaks aastat hiljem. Väidetavalt aitas ta ehitada Pariisi terrorirünnakute tarbeks pomme. Ühtlasi aitas ta Abdelhamid Abaaoudil, Pariisi rünnakute eestvedaja, ette valmistada tulevasi rünnakuid. Täna edastas Belgia meedia, et Laachraoui on arreteeritud. Politsei ei ole antud väidet ei kinnitanud ega ümber lükanud.

Foto: HANDOUT/AFP

Van Leeuwi kinnitusel hukkus eilsete terrorirünnakute tagajärjel esialgseil andmeil 31 ja haavata sai 261 inimest. Islamiriik võttis rünnakute eest vastutuse enda peale.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles