Porošenko: pärast kohtuotsust tuleb Savtšenko otsekohe Ukrainasse tagasi saata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko ütles, et otsust Ukraina lenduri ja raadasaadiku Nadia Savtšenko kodumaale tagasisaatmise kohta on võimalik teha alles pärast Vene kohtu langetatud otsuse jõustumist.

«Ma ei oota mingeid lahendusi enne nn kohtuotsuse jõustumist,» ütles Porošenko Harkivis ajakirjanikele, meenutades, et kohtuotsus peaks jõustuma aprilli alguses.

«Kohe, kui see sünnib, tuleb Nadia otsekohe Ukrainasse tagasi saata,» rõhutas riigipea.

Ta märkis niisamuti, et on valmis kasutama Savtšenko vabastamiseks presidendi põhiseaduslikke volitusi «ning tagama vahetuse, millest rääkisid Vene esindajad».

Porošenko tänas ka Ukraina delegatsiooni, mis osales Savtšenko kohtuotsuse väljakuulutamisel Rostovi oblasti Donetski linnakohtus ja toetas teda.

Vene kohus mõistis Savtšenko teisipäeval 22 aastaks vangi süüdistatuna osavõtus kahe Vene ajakirjaniku tapmisest Ida-Ukrainas.

Savtšenko teenis Kremli-meelsete mässulistega võitlevas Ukraina vabatahtlike pataljonis, kui separatistid ta 2014. aasta juulis kinni võtsid.

Savtšenko keelas oma advokaadil otsust edasi kaevata või armu paluda.

Ukraina hinnangul on Savtšenko sõjavang ja ta tuleks Minski lepete alusel vabastada. Kohtuprotsess lenduri üle on Kiievi hinnangul poliitiline ja sellel pole midagi pistmist õiglase kohtupidamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles