Baieri pruulikoda võtab kriitika alla sattunud «natsiõlle» müügilt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaal lahvatas skandaal ja kriitika Baieri pruulikoja toodetava õlle ümber, mis olevat otsene niide natsidele ja nende korraldatud kurikuulsale Kristalliööle.

Pruulikoja esindajate teatel ei ole nemad natsid ega ka nende toode natsistlik, edastab The Local.

«Natsiõlle» vastase kampaania käivitas Saksamaa üliõpilaste ühendus Studentenwerk, teatades et nad boikoteerivad Baieri Röhrlbräu õllekoja uut õlut. Üliõpilasorganisatsiooni arvates tuleks see pruulikoda sulgeda.

Hele õlu kannab nime Grenzzaun (kaitsetara) ning see olevat hoopis viide praegusele pagulaskriisile ja tuhandetele Euroopasse sisserännanutele.

Skandaalse õlle sildil on veel tekst: «Õlu vajab kodumaad, mis on kaitstud, valatud ja hoitud».

See on viide ka Saksa paremäärmuslikele poliitikutele, kes soovivad püstitada Saksamaa piiridele tarad, et takistada suurt inimmassi riiki sisenemast.

Õlle hind on 88 eurosenti. 88 on viide neonatsidele ja tähestiku kaheksandale tähele H, samas on see ka «Heil Hitler» lühend.

Õllel on kuupäev, et see on müügikõlblik kuni 9. novembrini. 9. novembril 1938 korraldasid natsid saksamaal kuulsa Kristalliöö, milles rünnati ja hävitati juutide elukohti, ärisid ja sünagooge.

Baieri Röhrlbräu pruulikoja juht Frank Sillner selgitas, et nende õlle sildilt võib igaüks välja lugeda, mida tahab ja tegemist on arusaamatusega.

Siiski võetakse 2000 kasti nimetatud õlut müügilt.

Sillner selgitas, et säilivusaeg pannaks tootele automaatselt vastavalt valmistamisajale ehk skandaali sattunud õllel lõppeb säilivustähtaeg novembris. Vastav partii õlut valmis 9. märtsil.

«Mul ei olnud aimugi, et 88 võib viidata natsidele ja Hitlerile. Me ei ole paremäärmuslased ja meie toodang ei viita sellele,» lisas juht.

Sillner lisas, et neil on selle õllega fookuses hoopis põgenikekriis, sisserändajad ja raskused, mis sellega kaasneda võivad, nagu näiteks oma väärtuste ja kultuuri säilitamine.

Koos selle õllega müüakse pudeliavajat, mis olevat viide, et Saksamaa piirid on liiga lahti. Koos õlle müügilt võtmisega ei müüda enam ka seda avajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles