JP Morgan Chase sai omale finantskriisi järjekordse ohvri

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA finantskriisi järgmine ohver - Washington Mutual Inc.
USA finantskriisi järgmine ohver - Washington Mutual Inc. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide finantskriisi järgmiseks ohvriks sai riigi suurim hoiupank Washington Mutual (WaMu), mille riik võttis eile oma hoole alla ja müüs kohe edasi JP Morgan Chase'ile.


Sellise tehingu tulemusel sai JP Morgani Chase'ist Ühendriikide suurim pank, vahendas

San Francisco Chronicle.

WaMu pangal polnud võimalusi säilitada iseseisvust pärast seda, kui kliendid olid paari viimase nädala ajal tühjendanud oma kontod ja viinud pärast 15. septembrit pangast minema 16,7 miljardit dollarit.

Ka alandati panga krediidireitingut, mis tõi kaasa aktsiahinna järsu kukkumise. Samuti oli teada, et hapuks läinud kinnisvaralaenudest sai pank 19 miljardit dollarit kahju.

Finantsjärelevalve teatel oli panga olukord ebastabiilne ning Föderaalne Deposiitide Kindlustamise Korporatsioon (FDIC) võttis WaMu oma kontrolli alla.

JP Morgan maksis FDIC-le 1,9 miljardit dollarit. Tehingu tulemusel vastutab pank 176 miljardi dollarini ulatuvate WaMu kinnisvaralaenude eest, kuid tal pole mingeid kohustusi aktsionäride ees.

JP Morgan saab omale 2300 harukontorist koosneva võrgu ning hoiused, mis kevadel ulatusid üle 182 miljardi dollari, kuid nüüd on oluliselt väiksemad.

Spetsialistide hinnangul muutub JP Morgan Chase'i positsioon Ühendriikide pangandussektoris väga tugevaks pärast praeguse kriisi lõppemist varem või hiljem.

Investeerimispanga JP Morgani ja suure hoiupanga Chase Manhattani liitumisel 2000. aastal tekkinud pangandusgigant sai märtsis riigi abil oma valdusesse investeerimispanga Bear Stearnsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles