Putin määras Kadõrovi uuesti riigijuhi kandidaadiks (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramzan Kadõrov.
Ramzan Kadõrov. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa president Vladimir Putin määras Tšetšeenia vastuolulise kuulsusega liidri Ramzan Kadõrovi kandidaadiks täitma järgmist ametiaega – hoolimata väidetest, et võimumees on seotud opositsiooniliidri Boris Nemtsovi mulluse mõrvaga.

Kadõrovi ametiaeg saab läbi järgmisel kuul ning oodatakse, et ta kandideerib septembris toimuvatel valimistel. Tšetšeen on varem teatanud plaanist ametist loobuda, kuid analüütikute hinnangul on see vaid samm, sundimaks Kremli teda avalikult toetama – pärast aastat, kui teda on tabanud kriitika mitmest suunast.

Ühte Kadõrovile alluva pataljoni kõrget sõjaväelast seostatakse Nemtsovi tapmisega. Märtsi algul ründasid maskides mehed Tšetšeenias bussiga reisinud ajakirjanike rühna ja peksid nad läbi. Ehkki Kadõrov on paljudele Venemaa võimuladvikus ebasümpaatne, on talle alati kuulunud Putini lojaalsus.

President teatas eile Kadõrovi kandidatuuri esitades, et tema valiku põhjuseks on «kõik, mis tehtud viimaste aastate jaoks tšetšeeni rahva ning läbi selle terve Venemaa heaks». Siiski vihjas Putin ka liidri karistamatuse tundele.

«Peab pöörama rohkem tähelepanu föderaalsetele võimustruktuuridele. Nii sina kui su vabariigi tulevased juhid peavad tegema kõik kindlustamaks, et Vene seadusi järgitaks kõikides eluvaldades. Tahan seda rõhutada: kõikides eluvaldades,» lausus Putin Kadõrovi poole pöördudes.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles