USA: zikaga mehed hoidugu pool aastat kaitsmata seksist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Mehed, kel on diagnoositud läänepoolkeral leviv zikaviirus või kel on ilmnenud viiruse sümptomid, peaksid hoiduma kaitsevahenditeta seksist kuus kuud, teatasid eile Ameerika Ühendriikide tervishoiuvõimud.

Seevastu naised, kelle haigestumine zikaviirusesse on kinnitust leidnud või kel on viiruse sümptomid, peaksid ootama selle ilmnemisest vähemalt kaheksa nädalat enne rasedaks jäämise üritamist, avaldas USA haiguskontrolli- ja ennetuse keskus (CDC) uutes juhtnöörides.

Ooteperioodi soovitused on samad seksuaalselt aktiivsetele paaridele, kes ei ürita last saada. Zikat seostatakse ebatavaliselt väikse pea ja ajudefektiga beebide sünniga emadele, kes on raseduse ajal viirusesse nakatunud.

Kuigi zikaviirus levib valdavalt sääskedega, võib see kanduda edasi  ka seksuaalsel teel. CDC on teatanud alates veebruarist vähemalt kuuest seksuaalsel teel levinud viirusjuhust USA-s. Kõigil juhtudel on Ladina-Ameerikas reisides zikasse nakatunud mehed andnud viiruse edasi naissoost seksuaalpartneritele.

Brasiilia on Ladina-Ameerika zikaviiruse epitsenter. Riigis on tuvastatud üle 1,5 miljoni nakkusjuhu. Zika viiruse sümptomid on üldiselt leebed, nagu palavik, pea- ja liigesvalu.

CDC juhised põhinevad kõige pikemal teadaoleval riskiperioodil, mis korrutatakse kolmega, teatas terviseamet. Ühel juhul avastati zikaviirus nakatunud mehe spermas veel 62 päeva pärast sümptomite ilmnemist. Rasedate partneritega meestel soovitatakse kasutada vahekorra ajal kondoomi või hoiduda seksist raseduse ajal.

Ühendriikides on CDC andmeil registreeritud 273 zikaviiruse juhtu.

Zika viirus avastati 1947. aastal Ugandas ja jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) andis märtsi alguses rasedatele naistele soovituse mitte reisida zikaviirusest haaratud aladele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles