Fotod: tuhanded jeemenlased protestisid koalitsiooni sõjalise kampaania vastu (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jeemeni pealinnas Sanaas avaldasid tuhanded inimesed laupäeval meelt Saudi Araabia juhitava koalitsiooni vastu, mis alustas aasta tagasi sõjalist kampaaniat mässuliste vastu.

Sekkumine president Abedrabbo Mansour Hadi toetuseks algas mullu 26. märtsil, kuid pole veel suutnud anda otsustavat hoopi huthi mässulistele ja nende liitlastele, kes ikka veel kontrollivad pealinna Sanaad ning mitmeid olulisi piirkondi Jeemenis.

«Üheskoos türannilise saudi agressiooni vastu», võis lugeda suurelt plakatilt Sanaa Sabaeeni väljakul, kuhu meeleavaldajad kogunesid. Samal ajal lendasid väljakust üle koalitsiooni sõjalennukid, ületades helikiirust.

Endine president Ali Abdullah Saleh, kes on liidus Iraani-toetatavate mässulistega ning kelle partei kutsus meeleavaldusele, ilmus lühikeseks ajaks protestiaktsioonile, korrates üleskutset otsekõnelusteks Ar-Riyadiga.

Saleh' sõnul ulatab ta rahukäe, et pidada otsekõnelusi Saudi režiimiga ilma ÜRO Julgeolekunõukokku tagasi minemata.

Ta kutsus siiski Julgeolekunõukogu «võtma vastu resolutsiooni relvaembargo kehtestamisest Saudi režiimile», edastas mässuliste juhitav uudisteagentuur Saba.

Mässuliste juht Abdulmalik al-Huthi pöördus oma poolehoidjate poole reedel televisioonis edastatud kõnes.

ÜRO andmetel on koalitsiooni sõjalise kampaania algusest alates saanud surma umbes 6300 inimest, rohkem kui pooled neist olid tsiviilisikud.

ÜRO teatas kolmapäeval, et osapooled leppisid kokku relvarahus, mis hakkab kehtima 10. aprillil ja millele järgnevad rahukõnelused 18. aprillil. Eelnevad rahuläbirääkimised on läbi kukkunud ning varasemad relvarahud ei ole püsima jäänud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles