Lõuna- ja Kesk-Soome taevas nähti eredat valguskera (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome astronoomide teatel oli eile õhtul Lõuna- ja Kesk-Soomes näha ebatavalist eredat valguskera, millest jäi maha tulejutt.

Soome astronoomiaühingu Ursa taevavaatluse teenus sai üle 60 teate valguskera kohta, edastab iltalehti.fi.  

Tulekera oli näha Turus, Jyväskyläs, Hämeenlinnas ja pealinnas Helsingis. Astronoomide ja harrastajatest taevavaatlejate teatel algas kosmiline fenomen kell 21.19 ja kestis sekundeid. Astronoomiaühingule sellest teatanute andmetel oli tulekera taga pikk saba.

Kera näinute sõnul oli tegemist eredama ilmingu ja tugevama heliga, kui seda  tavaliselt komeetide puhul esineb. Oletatakse, et kosmiline objekt plahvatas ja selle tõttu oli tulekera väga erk, olles alguses valge-kollakas, kuid selle saba muutus roheliseks.

Astronoomide andmetel võrdlemisi suur tulekera lagunes lennu lõpufaasis.

Mitmed seda ilmingut näinud kuulsid alguses sahinat ja vihinat, siis aga nägid erksat objekti taevas liikumas.

Asjatundjate teatel näeb selliseid kosmilisi fenomene Soome taevas paar korda aastas. Umbes samasugune oli taevas näha ka jaanuari lõpul, siis oli tegemist suure objektiga, mille tõttu arvati, et see on meteoorkeha, mille jääk langes Maale.  Nüüdne objekt võis olla komeet ehk sabatäht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles