Hiinas vahistatakse välismaal elavate dissidentide sugulasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping.
Hiina president Xi Jinping. Foto: SCANPIX/REUTERS

Hiina võimud on kinni pidanud mitme välismaal elava teisitimõtleja sugulased osana repressioonidest pärast president Xi Jinpingi suhtes kriitilise kirja avaldamist.

Saksamaal elava ajakirjaniku Chang Pingi sõnul pidasid Hiina edelaosa Sichuani provintsi kohalikud võimud kinni tema kaks nooremat venda ja noorema õe seoses kahtlustustega, et ta oli seotud anonüümsuse kirjaga, milles kutsutakse Xi'd riigi hüvanguks tagasi astuma.

«Minu arvukatele Hiinas elavatele sugulastele on saanud osaks juurdlustoimingud, ahistamine ja ähvardused pärast seda, kui ma arutasin kirja ühes artiklis ja intervjuus,» sõnas Chang veebilehele chinachange.org riputatud avalduses.

Dissidendi sõnul palus politsei sugulastel nõuda, et ta lõpetaks igasuguse kriitika Hiina valitseva kommunistliku partei suhtes, ähvardades vastasel juhul süüdistuste esitamisega pereliikmete vastu, lausus Chang.

Hiina võimud on kinni pidanud ka teiste Xi'd kritiseeriva kirjaga seostatavate dissidentide pereliikmeid.

New Yorgis elav Wen Yunchao ütles eelmisel nädalal, et Hiina võimud vahistasid riigi lõunaosas Guangdongi provitnsis kolm tema pereliiget.

Chang ja Wen on eitanud seost kirjaga.

Märtsi alguses kirja avaldanud ja seejärel selle kustutanud riigi toetusega veebilehe Wujie News neli personaliliiget on alates eelmisest nädalast kadunud, ütles väljaande ajakirjanik AFP-le.

Erinevate teadete kohaselt on kinni peetud veel 10 väljaande tehnilist töötajat.

Hiina liidrite kritiseerimine meedias on kommunistlikus riigis pea ennekuulmatu.

AFP andmeil kritiseeritakse Xi'd kirjas võimu tsentraliseerimise, majanduse halva juhtimise ja ideoloogilise kontrolli karmistamise eest. «Teie tegevuse tõttu võimu koondamisel enda kätte... seisame nüüd silmitsi seninägematute probleemide ja kriisidega poliitikas, majanduses, ideoloogias ja kultuuris,» seisab kirjas.

Pekingi lennujaamas peeti läinud nädalal teel Hongkongi kinni Hiina ajakirjanik Jia Jia. Ta vabanes reedel.

Inimõigusorganisatsioonid on seostanud tema kinnipidamist kirja suhtes alustatud ametliku juurdlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles