Arheoloogid suunduvad vabastatud Palmyrasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid suundusid täna nädalavahetusel vabastatud iidsesse Palmyrasse, et hinnata Islamiriigi (ISIS) tekitatud kahju UNESCO maailmapärandisse kuuluvatele mälestistele.

Süüria muististevalitsuse juhi sõnul kulub tema ametkonnal ISISe poolt purustatud Palmyra iidsete mälestiste taastamiseks viis aastat.

«Kui saame UNESCO heakskiidu, kulub meil pühasõdalaste hävitatud või kahjustatud objektide taastamiseks viis aastat,» ütles Maamoun Abdulkarim.

«Oskustöölised, teadmised ja uuringud on meil olemas. UNESCO heakskiiduga saame töid alustada aasta jooksul.»

«80 protsenti varemetest on heas korras,» lisas Abdulkarim.

«Minu ekspertidest kolleegid saabuvad täna Palmyrasse. Palusin neil hinnata varemete ja vanalinna (seisukorda). Nad pildistavad tekitatud kahju ja dokumenteerivad kõike. Seejärel saab alata taastamine.»

Süüria president Bashar al-Assad tervitas pühasõdalaste üle Palmyras saavutatud võitu, kinnitamata andmetel saatis Damaskus eksperdid hindama islamistide tekitatud kahju.

Süüria muististevalitsuse juhi sõnul kulub Palmyra taastamiseks viis aastat.

Palmyras viibiva AFP korrespondendi teatel on osa mälestistest, teiste seas kuulus Beli tempel, rusudes, kuid suur osa antiiklinnast on jäänud puutumata. Palmyra naabruses asuva tänapäevase Tadmuri elurajoonid, kus enne sõda elas 70 000 inimest, on korrespondendi sõnul maha jäetud ja purustused suured.

ISIS vallutas Palmyra 2015. aasta mais ning vallandas sealseid mälestisi hävitama asudes ülemaailmse pahameeletormi. UNESCO nimetas purustustööd sõjaroimaks.

Süüria muististevalitsuse juht Maamoun Abdulkarim ütles, et hindamatu väärtusega mälestised on säilinud kardetust paremini.

«Me kartsime halvimat, kuid üldiselt on mälestised heas seisus,» ütles Abdulkarim.

Antiikajaloolane Maurice Sartre tunnistas, et Palmyrast oli välja kaevatud ja läbi uuritud vaid 15-20 protsenti ning läbi uurimata ja nüüdseks rüüstatud hauakambrid on teadusele igaveseks kadunud.

ISIS kasutas Palmyra amfiteatrit avalikeks hukkamisteks, kus raiuti pea maha ka linna 82-aastasel muististevalitsuse juhil.

Süüria armee teatas eile, et Palmyrast saab baas edasisteks operatsioonidest ISISe tugipunktide, teiste seas Raqqa ja Deir Ezzori vastu.

Lahingutes Palmyra pärast sai Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmetel surma vähemalt 400 ISISe võitlejat ja 188 valitsusväelast ja omakaitseüksuslast.

Enne 2011. aastat külastas Palmyrat 150 000 turisti aastas.

Venemaa saadab Palmyrasse demineerijaid

Venemaa saadab Süüriasse Palmyra varemetesse demineerijaid ja eriotstarbelisi roboteid, teatas Vene asekaitseminister Valeri Gerassimov.

«Vene presidendi käsul hakkavad pioneerid, sealhulgas rahvusvahelise miinitõrjekeskuse üksused, Palmyrat demineerima,» lausus Gerassimov.

«Paari järgmise päeva jooksul saadetakse sinna erivarustust ja demineerimisroboteid,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles