Venemaa loodab tuumaleppe USAga taastada kevadel

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosatomi direktor Sergei Kirijenko (vasakul) ja USA kaubandussekretär Carlos M. Gutierrez veebruaris enne tuumaleppe sõlmimist.
Rosatomi direktor Sergei Kirijenko (vasakul) ja USA kaubandussekretär Carlos M. Gutierrez veebruaris enne tuumaleppe sõlmimist. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa riiklik aatomienergia korporatsioon Rosaton loodab tuumakoostöölepingu USAga taastada 2009. kevadel.


«Praegu on peamine mitte pabinasse sattuda. Optimistlikult taastub kõik kevadel, pessimistlikult kahe või kolme aasta jooksul,» ütles anonüümseks jääda soovinud Rosatomi esindaja RIA Novostile.

Rosatomi juht Sergei Kirijenko on varem öelnud, et USA otsus lükata tsiviiltuumalepe Venemaaga edasi oli «absoluutselt õige».

Endise Venemaa peaministri ja riigiduuma saadiku Kirijenko kinnitusel on rahumeelse tuumaleppe taastamine enne novembris toimuvaid USA presidendivalimisi võimatu.

USA ja Venemaa tsiviilotstarbeline tuumakoostöö lepe allkirjastati selle aasta mais. USA president George W. Bush saatis selle samal kuul ka Kongressi ning seadusandjatel oli ratifitseerimisotsuse langetamiseks aega 90 tööpäeva.

USA-le annaks lepe juurdepääsu Venemaa tuumatehnoloogiatele ning Venemaale võimaluse saada kasutatud tuumakütuse importijaks ja hoiustajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles