Poola hakkab pedofiile kastreerima

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola paralment võtab tõenäoliselt vastu seaduse, mis annab kohtutele õiguse määrata süüdimõistetud pedofiilidele karistuseks keemilise kastratsiooni.
Poola paralment võtab tõenäoliselt vastu seaduse, mis annab kohtutele õiguse määrata süüdimõistetud pedofiilidele karistuseks keemilise kastratsiooni. Foto: AFP / Scanpix

Poolast saab tõenäoliselt esimene Euroopa Liidu liikmesriik, mis annab kohtule volitused määrata süüdimõistetud pedofiilidele karistuseks keemilise kastratsiooni.

Vaatamata asjaolule, et enamik poolakatest toetab valitsuse ideed ning kava toetajate osakaal ulatub viimaste arvamusküsitluste kohaselt 84 protsendini, seisavad liberaalsed poliitikud ja arstid sellele südikalt vastu, vahendas timesonline.co.uk.

Poliitikute sõnul pole seadus kooskõlas riigi põhiseadusega, sest rikub peamisi inimõigusi. Samuti on seadus põhjustanud palju kõneainet arstide hulgas, sest nende hinnangul rikub see väärika elukutse iseloomu.

«Ma ei usu, et selliseid isikuid, selliseid olendeid, saaks nimetada inimesteks,» ütles Poola peaminister Donald Tusk, kelle hinnangul ei tasu nii tundliku teema puhul inimõigustest rääkida.

«Ma tahan, et Poolal oleks kõige rangem võimalik seadusandlus kurjategijate vastu, kes vägistavad lapsi. Nii lihtne see ongi,» lisas Tusk, kelle valituskabinetti on võrreldes eelmise Jaroslaw Kaczynski valitsusega peetud märksa liberaalsemaks.

«Kõik räägivad kurjategijate õigustest, kuid mis on saanud ohvrite õigustest,» küsis seaduse peamine eestvedaja, justiitsminister Zbigniew Cwiakalski, kohalikule väljaandele Gazeta Wyborcza kirjutatud arvamusloos.

Valitsuse kava kustutada seksuaalkurjategijate suguiha vastavate preparaatide süstimisega tekkis vahetult pärast Poola üldsust raputanud insestijuhtumit, kus 45-aastame mees kuritarvitas oma tütart, sigitades talle kaks last. Poola meedia võrdles meest kurikuulsa Austria seksuaalkurjategija Josef Fritzliga, kes ahistas oma keldris elavat tütart ligikaudu kaks aastakümmet.

Tervishoiuministeeriumi ja justiitsministeeriumi ametnikud koostavad praegu seaduseelnõud, mida valitsusele esitletakse tõenäoliselt kuu aja pärast.

Ka Suurbritannias on keemiline kastratsioon seaduslik, kuid seda meetodit rakendatakse ainult seksuaalkurjategijate peal, kes sellega ise vabatahtlikult nõustuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles