Pildid ja video: Palmyra pärast Islamiriiki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Süüria valitsusväed teatasid 27. märtsil, et nad vallutasid nüüd tagasi kogu iidse Palmyra (Tadmur), mis langes möödunud aasta mais Islamiriigi kätte.

Juhtivad uudisteagentuurid edastasid, et kuigi enamik Islamiriigi džihadiste taganes, jätkusid eile Palmyra lähedal veel kokkupõrked ja Süüria valitsusvägedel tuli seal oma positsioone kindlustada.

Militaareksperdid peavad Islamiriigi taganemist Palmyrast selle rühmituse suureks kaotuseks alates 2014. aastast, mil Islamiriik hakkas Iraagis ja Süürias alasid vallutama.

Süüria armee teatel oli Palmyra vabastamine hüppelauaks veel Islamiriigi käes olevate Raqqa ja Deir al-Zori vabastamisele.

Venemaa teatas kaks nädalat tagasi, et viib suurema osa oma väeüksusi Süüriast välja, kuna «nende missioon on täidetud», kuid siiski toetasid nüüd Süüria valitsusvägede tegevust Palmyras Vene õhurünnakud.

Süüria sõja vaatlusorganisatsioon Syrian Observation for Human Rights andmetel hukkus Palmyra pärast peetud lahingutes 417 Islamiriigi džihadisti ja 194 Süüria valitsusvägede sõdurit. Tsiviilohvrite arv on teadmata, kuid on  andmeid, et sajad tsiviilelanikud lahkusid Palmyrast ja selle lähistelt, kui seal lahingutegevus toimus. Samas võis neist osa hukkuda õhurünnakutes.

Palmyra oli Islamiriigi käes kümme kuud ja selle aja jooksul jõudsid võitlejad hävitada üsna palju väärtuslikku, mis kuulus maailmapärandi hulka.

Palmyra on UNESCO maailmapärandi nimistus ja seda külastas enne Süüria sõda aastas umbes 150 000 turisti.

Islamiriigi ideoloogia kohaselt on sellised iidsed Pärsia ja Vana-Rooma varemed islamit ja moslemeid solvavad ning ebajumalate kummardamise kohad.

Möödunud aasta augustis lasid islamistid Palmyras õhku Baali templi, mida peeti oma ajastu arhitektuuri üheks paremaks näiteks. Umbes samal ajal hävitasid nad veel ühe sealse ehitise, Baalshami templi, mille vanus oli 2000 aastat.

Džihadistid kasutasid Palmyra iidset amfiteatrit avalike hukkamiste paigana, seal lõppes ka 82-aastase tuntud arheoloogi ja Palmyra kaitsja Khaled al-Assaadi elu.

Palmyra muuseumis lõhkusid äärmusislamistid kõike, mida andis lõhkuda, kaasa arvatud iidsed kujud.

Süüria president Bashar al-Assad lubas, et vaatamisväärsused restaureeritakse niipalju kui võimalik. Süüria antiigiameti juhi Maamoun Abdelkarimi teatel on 80 protsenti Palmyrast alles ja võrdlemisi heas seisus. Juhi arvates saab Palmyras tähtsaid hooneid restaureerida, kuid selleks kulub aega umbes viis aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles