Kaaperdatud Egiptuse reisilennuk maandus Küprosel (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alexandriast Kairosse teel olnud Egiptuse lennufirmale kuuluv reisilennuk Airbus 320 maandus kaaperdamise tõttu Küprosel Larnacas. Küprose välisministeeriumi teatel on kaaperdaja tabatud ning operatsioon sellega lõppenud.

19.39 Meediasse on jõudnud Alexandria lennujaama turvakaamera salvestis, mis näitab kaaperdajat läbimas turvakontrolli enne lennule minekut.

17.07 Egiptuse tsiviillennundusameti ja EgyptAir lennufirma kinnitavad, et lennuki kaaperdaja pommivöö polnud ehtne.

17.02 Küprose politsei teatel lennuki pardal lõhkeainet ei olnud.

15.52 Küprose välisministeeriumi kantsleri Alexandros Zenoni sõnul on Egiptuse reisilennuki kaaperdanud mees psühholoogiliselt ebastabiilne. Rohkem detaile ta mehe kohta ei avaldanud.

15.27 Kinni peetud kaaperdaja isik ja motiiv on endiselt ebaselged.

Kaaperdaja Larnaca lennujaamas. Foto: Scanpix
Kaaperdaja Larnaca lennujaamas. Foto: Scanpix Foto: YIANNIS KOURTOGLOU/REUTERS

14.46 Küprose välisministeeriumi teatel on kaaperdaja tabatud. Operatsioon on lõppenud.

14.42 Kaaperatud EgyptAir'i lennukist on lahkus veel vähemalt neli inimest, sealhulgas üks neist läbi lennuki kokpiti, vahendab BBC.

13.41 Küprose välisministeeriumi teatel on kaaperdajaks Seif Eldin Mustafa.

13.25 Mida me praegu teame?

  • Egiptuse lennufirma EgyptAir reisilennuk A320 oli teel Alexandriast Kairosse, kui see hommikul kaaperdati ja sunniti maanduma Küprosel Larnaca lennuväljal.
  • Lennuki pardal viibinud inimeste arv pole selge, kuid lisaks Egiptuse kodanikele oli nende seas ka välisriikide kodanikke.
  • Enamik reisijaid ja meeskonnaliikmeid on vabastatud, läbirääkimised kaaperdajaga jätkuvad.
  • Kaaperdaja isik pole selge. Samuti pole teada, kas väidetav pommivöö on ehtne või mitte.
  • Ka kaaperdaja nõudmised on ebaselged. Küprose võimude kinnitusel pole tegu aga terrorismiga.

13.20 Küprose ringhäälingu teatel nõudis kaaperdaja, et Egiptuse võimud vabastaksid naisvangid.

Vabastatud reisijad Larnaca lennujaamas. Foto: Scanpix
Vabastatud reisijad Larnaca lennujaamas. Foto: Scanpix Foto: GEORGE MICHAEL/AFP

12.42 Egiptuses Kairos toimuval pressikonverentsil öeldi, et lennuki pardal on lisaks kaaperdajale praegu veel seitse inimest: kapten, kaaspiloot, naissoost meeskonnaliige, julgeolekutöötaja ja kolm reisijat. Egiptuse allikate kinnitusel oli lennuki pardal kokku 55 inimest, kuid nad ei täpsustanud, kas nende sekka arvestati ka meeskonnaliikmed. Ka ei täpsustatud lennukis viibinute rahvuslikku jaotust.  

Pressikonverentsil märgiti veel, et kaaperdajaks on mees, kes väitis, et tal on pommivöö ning kes nõudis maandumist Türgis või Küprosel. Pole teada, kas väidetav pommivöö on ehtne. Kaaperdaja isikut ega nõudmisi pressikonverentsil ei täpsustatud.

12.21 Ibrahim Abdel Tawwab Samaha lükkas ümber väite, nagu oleks tema lennuki kaaperdanud. Samaha sõnul oli ta reisija ning on nüüdseks lennukist vabastatud, vahendas BBC.

12.18 Larnacas kohal viibiva Guardiani ajakirjaniku sõnul on jõudnud lennujaama ka kaaperdaja endine naine, kes osaleb läbirääkimistel.

11.57 Egiptuse riigitelevisiooni andmetel on kaaperdajaks Ibrahim Abdel Tawwab Samaha Egiptuse Alexandria ülikooli veterinaarmeditsiini professor.

Egiptuse telekanali andmel on kaaperdajaks Alexandria ülikooli professor. Foto: Scanpix
Egiptuse telekanali andmel on kaaperdajaks Alexandria ülikooli professor. Foto: Scanpix Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

11.53 Egiptuse lennundusametnikud ütlesid AFP-le, et lennuki pardal oli lisaks Egiptuse kodanikele 21 välismaalast: kaheksa ameeriklast, neli hollandlast, neli britti ja üks prantslane. Samas on ka kinnitamata andmeid Iiri, Itaalia ja ka teiste riikide kodanike kohta. Endiselt pole selge, mitu inimest lennukis viibis. Egiptuse võimude teatel oli reisijaid kokku 81, lennufirma EgyptAir teatel aga 55.

Ajakirjanikud jälgimas kaaperdatud lennukit. Foto: Scanpix
Ajakirjanikud jälgimas kaaperdatud lennukit. Foto: Scanpix Foto: YIANNIS KOURTOGLOU/REUTERS

11.37 Reuters vahendas Küprose ringhäälingut, kelle andmetel lahkus lennukist veel inimesi. Teadaolevalt on tegu lennuki meeskonnaliikmetega. Pole selge, mitu inimest on veel lennukis.

11.34 Küprose president Nikos Anastasiades ütles, et kaaperdajaks on armuvalus mees. «Kõik on seotud ühe naisega. Me teeme kõik pantvangide vabastamiseks,» ütles Anastasiades Guardiani vahendusel. Ka Egiptuse välisministeeriumist teatati, et kaaperdaja pole terrorist. «Ta pole terrorist, vaid idioot. Terroristid on hullud, kuid pole lollid. See tüüp on [loll],» ütles üks ministeeriumi töötaja.

11.16 Küprose meedia andmetel võib kaaperdaja motiiv olla isiklik. Kinnitamata andmetel elab Küprosel kaaperdaja endine naine. Väidetavalt viskas mees Larnacas maandunud lennukist välja araabiakeelse kirja, milles ta palus kohtumist oma endise naisega.

11.14 Küprose Larnaca lennujaam on kaaperdamisjuhtumi tõttu suletud. Lennud suunati ümber Paphose lennujaama saare lääneosas, vahendas AFP.

11.04 Egiptuse uudisteagentuuri MENA teatel on kaaperdajaks Egiptuse kodanik Ibrahim Samaha. Egiptuse telekanali andmetel soovib kaaperdaja Küproselt asüüli, vahendas Reuters. AFP andmetel pole tegu aga egiptlasega. Küprose politsei teatel on tegu liibanonlasega.

10.56 Endiselt pole ametlikult teada, milliste välisriikide kodanikud lennukis viibisid. Reutersi andmetel on reisijate seas lisaks Egiptusele ka Ühendkuningriigi ja Ameerika Ühendriikide kodanikke. Andmeid, et lennukisse on jäänud meeskonnaliikmete kõrval Briti kodanikud, pole samuti ametlikult kinnitatud.

Vabastatud reisijad lahkuvad lennukist. Foto:
Vabastatud reisijad lahkuvad lennukist. Foto: Foto: Kuvatõmmis

10.17 Egyptair teatas sotsiaalmeedias et läbirääkimised kaaperdajaga viisid selleni, et kaaperdaja vabastas egiptlastest reisijatest, pardal on veel meeskond ja neli muu välisriigi kodanikku.

10.09 Ka uudisteagentuur AFP vahendab Egiptuse lennundusameti infot, mille kohaselt ähvardas kaaperdaja pommivöö lõhata. Kui algselt teatas Egyptair, et lennuki pardal oli kaaperdamise hetkel 55 inimest, siis nüüd on nad täpsustanud, et pardal oli siiski 81 reisijat.

10.01 Lend #MS181 seisab praegu Larnaca lennuväljal. Meedias levib väide, et relvastatud kaaperdajal võib olla pommivöö.

9.50 Küprose endine esindaja Euroopa Komisjoni juures Androulla Vassilio kirjutab Twitteris, et kaaperdajad käskisid politseil lennuväljalt lahkuda, et ta saaks lapsed ja naised vabastada. Ükski ametlik allikas ei ole seda infot veel kinnitanud.

9.40 Egiptuse võimud kinnitasid kaaperdamist ja seda, et lennuki pardal on üks kaaperdaja. Teiste allikate väitel võib kaaperdajaid siiski rohkem olla.

9.30 Kaaperdajad kontakteerusid lennujuhtidega Eesti aja järgi kell pool kaheksa. Lennukile anti luba Larnaca lennuväljal maandumiseks 20 minutit hiljem, teatas kohalik politsei.

Küprose rahvusringhäälingu teatel on lennuki pardal 55 inimest, neist seitse meeskonnaliiget.

Esialgu pole teada, kes on kaaperdajad, kuid Reutersi andmeil on vähemalt üks kaaperdaja relvastatud. Uudisteagentuuri AFP andmetel pole kaaperdajad veel nõudmisi esitanud. Sündmuspaigale on saadetud ka kriisimeeskond.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles