Tuntud inimõiguslase Aleksejeva korteris Arbatil käis varas

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ljudmilla Aleksejeva
Ljudmilla Aleksejeva Foto: Toomas Huik

Moskvas rööviti tuntud inimõiguslase ja Moskva Helsingi grupi juhi Ljudmilla Aleksejeva Arbatil asuvat korterit.

«Asjaolude kokkulangemise tõttu oli uks lahti ja see tegi taolise varguse võimalikuks,» rääkis 83-aastane Aleksejeva portaalile Life News.

Naise sõnul tilgub tal korteris lagi läbi ja selleks, et mitte oma naabreid uputada, pani ta lekkiva koha alla ööseks pesukausse ja ämbreid.

Kuna eakas naine ei jaksa neid tõsta, siis palus ta trepikojas valvavat turvameest tulla öösel sisse ja valada anumad veest tühjaks. Selle pärast jättiski Aleksejeva korteri ukse ööseks lukust lahti.

Aleksejeva magamistuba läbi kahe korruse ulatuvas korteris asub ülemisel korrusel. Turvamees käis ämbreid tühjendamas kella 2 paiku. Kell 6 kuulis naine alumisel korrusel jälle mingit liikumist ja oletas, et mees tuleb taas anumaid tühjendama. Tegelikult see nii ei olnud.

Naine märkas peagi, et tema käekott on kadunud. Miilitsatöötajad tegid videokaamerast saadud lintide abil kindlaks, et maja trepikojas käis üks võõras naine.

Aleksejevalt võetud käekotis oli 3000 rubla, pass, Moskva siseasjadeosakonna ühiskondliku nõukogu liikme pilet ja Vene presidendi inimõigustenõukogu liikme tunnistus.

«Nüüd tuleb taastada dokumendid, kuna kõik muu on kukepea. Sellest rohkem rikkus mu tuju Hodorkovskit süüdimõistev kohtuotsus,» rääkis ta.

Kui meedias tekkis kära inimõiguslast tabanud kaotusest, otsustas varas osa asjadest tagastada. Üks naine helistas nimelt Moskva Helsingi grupi büroosse ja teatas, et Aleksejeva dokumendid on Jaroslavli vaksalis pakkide hoiuruumis.

Aleksejeva läks koos miilitsatöötajaga raudteejaama ja seal selgus, et varas oli tagastanud koti koos lõhnaõli, prillide ja rinnamärkide ning ka tema jaki. Küll aga polnud ei dokumente ega raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles