Minister: Holland teavitas Belgiat viis päeva enne rünnakuid enesetapuründajate taustast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul on Khalid ja paremal Ibrahim El Bakraoui.
Vasakul on Khalid ja paremal Ibrahim El Bakraoui. Foto: SCANPIX

Holland teavitas Belgiat Brüsseli terrorirünnakute kahe enesetapuründaja Ibrahim ja Khalid El Bakraoui kriminaalsest taustast viis päeva enne rünnakuid, ütles Hollandi justiitsminister teisipäeval.

Ard Van der Steur ütles Hollandi parlamendis küsimustele vastates, et politsei sai 16. märtsil USA föderaalselt juurdlusbüroolt (FBI) teate, milles teavitati Ibrahim El Bakraoui ja Khalid El Bakraoui kuritegelikust ja Khalidi terroristlikust taustast.

Järgmisel päeval tõusetus teema Hollandi ja Belgia kahepoolsete kontaktide käigus, sõnas Van der Steur.

Justiitsminister kinnitas ka USA meediakanalite läinud nädalast teadet, et Ibrahim El Bakraoui oli alates 2015. aasta 25. septembrist Ühendriikides potentsiaalsete terroristide nimekirjas.

Belgia võimud otsivad 22. märtsi 35 inimelu nõudnud terrorirünnakute järel taga neljandat kahtlusalust, kes jättis Brüsseli lennujaama plahvatamata pommi ja põgenes sündmuskohalt.

Ibrahim El Bakraoui ja Najim Laachraoui õhkisid end Brüsseli Zaventemi lennujaamas. Khalid El Bakraoui lasi end õhku Maelbeeki metroojaamas rongis.

Türgi süüdistas läinud nädalal Belgiat selge ja vahetu ohu ignoreerimises pärast seda, kui Ankara saatis mullu suvel Ibrahim el Bakraoui pärast tema vahistamist Süüria piiri lähistel Hollandisse.

Hollandi justiitsminister kinnitas läinud nädalal, et Türgi saatis Bakraoui tagasi Hollandisse, ent toonitas, et Hollandi õiguskaitseametkonnad ei teadnud, et mees on terrorismis kahtlustatavana kuskil nimekirjas.

Van der Steuri sõnul pole teada, kui kauaks jäi Bakraoui enne Belgiasse naasmist Hollandisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles