Uuring: Antarktika sulamine võib tõsta mereveetaset meetri võrra (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika
Antarktika Foto: SCANPIX

Antarktika jääkatte sulamine võib kergitada praeguse kasvuhoonegaaside taseme juures aastaks 2100 mereveetaset meetri võrra, nähtub eile avaldatud uuringust.

Selline järsk mereveetaseme tõus tõotaks katastroofi rannikul asuvatele suurlinnadele ja piirkondadele üle kogu maailma, sundides sadu miljoneid inimesi kõrgematel aladel elupaika otsima.

Uuringust selgus, et pikemas perspektiivis on seis veel süngem. Antarktika, Maa kunagine külmunud manner, tõstab 500 aastaga mereveetaset rohkem kui 15 meetrit, kujundades ümber planeedi rannikualad.

«Ausalt, loodan, et me eksime,» ütles Massachusettsi ülikooli kliimateadlane ja uuringu koostajate rühma juht Robert DeConto AFP-le.

AFP usutletud sõltumatute ekspertide hinnangul on uuring ilmselt õigel teel.

Jagades DeConto ärevust, kiitsid nad eelretsenseeritavas ajakirjas Nature avaldatud uut uuringut, nimetades seda tõeliselt heaks teadustööks.

Senised hinnangul Antarktika jääkatte sulamisest tulenevale mereveetaseme tõusule on olnud konservatiivsed.

ÜRO Valitsustevahelise Kliimamuutuste Paneeli (IPCC) värskeimas raportis prognoositakse Antarktikast tingitud mereveetaseme tõusuks umbes tosin sentimeetrit.

De Conto märkis samas, et kui inimkonnal õnnestub lähematel aastakümnetel kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist drastiliselt vähendada, jääb Antarktika jääkatte sulamise panus mereveetaseme tõusu küllaltki väikseks. «See on siin see hea uudis»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles