Islamiriigi juhi eksnaine: ta oli varem normaalne pereisa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi Foto: SCANPIX

Äärmusrühmituse Islamiriik juhi Abu Bakr al-Baghdadi endine naine rääkis esmakordselt avalikult oma abielust nüüdseks kurikuulsaks saanud mehega.

Abu Bakr al-Baghdadist on avalikkuses vaid paar fotot ning ta pidavat edastama oma alluvatele ja võitlejatele käske nägu kinnikaetuna, mille tõttu ta on saanud hüüdnimeks Kummitus, edastab Expressen.

«Ta ei rääkinud mulle endast kuigi palju ja oli väga salapärane mees. Ta töötas varem Bagdadi ülikoolis islami ja sharia seaduste õppejõuna. Meie suhte ajal kadus ta vahel päevadeks ning kui oli tagasi jõudnud, selgitas alati et käis venda külastamas,» sõnas Abu Bakr al-Baghdadi eksnaine, 28-aastane Saja al-Dulaimi.

Abu Bakr al-Baghdadi kerkis esile kaks aastat tagasi, kui Islamiriik asutas Iraagis ja Süürias kalifaadi. Pärast seda on ta oma võimu laiendanud ja teda peetakse nüüdisaja kõige ohtlikumaks ja tagaotsitumaks terroristijuhiks.

Iraagi pealinnas Bagdadis kõrgklassi peres üles kasvanud Saja al-Dulaimi kohtus Abu Bakr al-Baghdadiga, kui ta oli kahe lapsega lesk. Naist vaevasid üksindus ja muremõtted.

Siis teatas Saja al-Dulaimi tädi naise isale, et on olemas mees, kes on Sagast huvitatud.

«Ma ei olnud temaga varem kokku puutunud ja ma ei tundnud teda, kuid mu isa võttis ta kahel käel vastu,» meenutas iraaklanna.

Üsna pea kolis Saja al-Dulaimi oma kahe lapsega uue mehe juurde, kuid tema majas oli üsna kitsas, sest varasemast elas seal Abu Bakr al-Baghdadi liignaine oma lastega.

Saja al-Dulaimi kartis, et uus abikaasa ei võta ta eelmisest abielust pärit lapsi omaks, kuid kõik kujunes vastupidiseks.

«Ta armastab lapsi ja lapsed teda, ta oskas olla hea isa. Selle mõttes on ta suurepärane inimene, et oskab lastega toime tulla,» lisas naine.

Saja al-Dulaimis jäi siiski mingi kahtlus püsima, kuna mees oli kinnine ja salalik. Ilmnes, et tema ja mehe vahel ei tekkinud seda õiget tunnet, mis paaride vahel tekib.

«Ma ei olnud temasse armunud, teda oli armastada raske, sest ta oli mõistatuslik. Temaga ei saanud normaalselt vestelda, sest talle meeldis vaid ühepoolselt käsklusi jagada nagu ma oleksin sõdur olnud,» jätkas ekskaasa.

Kolm kuud pärast mehega kokku kolimist lahkus naine tema juurest, kuigi ootas selleks ajaks juba al-Baghdadi last. Lahkumise suurimaks põhjuseks oli see, et mehel oli veel teine naine, kellega ta kokku ei sobinud ja mees ei olnud enne nende kooselu talle sellest naisest midagi rääkinud.

Saga kolis tagasi oma esimese abikaasa pere juurde, kuid kuna ta oli lapseootel, siis jätkas ta Abu Bakr al-Baghdadiga suhtlemist. Pärast lapse sündi tekkis uus suhtekriis, kui mees teatas, et kui naine kavatseb uuesti abielluda, siis võtab ta nende lapse temalt ära.

Kui USA armee okupeeris 2003. aastal Iraagi, astusid paljud iraaklased vastupanuliikumisse, seda tegid ka Saja al-Dulaimi sugulased. Abu Bakr al-Baghdadi seevastu jäi kõikidest relvastatud rühmitustest kõrvale.

«Ta ei sekkunud siis poliitikasse ega sõjalisse tegevusse, vaid elas tavalist pereelu. Mulle on seni mõistatus, kuidas sellisest lapsi armastavast mehest sai maailma esiterrorist,» nentis iraaklanna.

Abu Bakr al-Baghdadi nimi hakkas maailma meedias levima 2013. aastal, Süüria kodusõda oli siis kestnud kaks aastat. Saja al-Dulaimi ei teadnud sõjast eriti midagi ja reisis Süüriasse sugulastele külla.

Süüria võimud pidasid naise kinni, kuna kahtlustati, et ta isa on seotud terrorirühmituse al-Qaedaga. Naine ja ta kolm last oli süürlaste käes pool aastat, enne kui nad vabastati.

Ta tahtis läbi Liibanoni tagasi Iraaki minna, kuid ta peeti ebaseadusliku piiriületuse tõttu uuesti kinni ning siis näidati talle Abu Bakr al-Baghdadi fotot ja küsiti, et kas ta tunneb seda meest.

«Just sel hetkel sain aru, et olin olnud seitse aastat koos maailma kõige ohtlikuma mehega, kelle elu eesmärgiks on brutaalsus, tapmised ja veri. Olen mitme lapse ema ja kui keegi peaks mu lapsi vigastama, siis nimetan seda isikut terroristiks. Kõik emad kaitsevad oma lapsi ja mõtlevad samamoodi,» selgitas Saja al-Dulaimi.

Iraaklanna ja ta kolm last olid Liibanoni vanglas üks aasta ja kolm nädalat enne kui pääsesid. Saja al-Dulaimi kõrval on nüüdseks uus mees, kes ei ole terrorist  ja perre sündis veel üks laps.

Liibanoni võimud andsid naisele valida, kas ta jääb ametlikult Liibanoni  või läheb tagasi Islamiriigi käes olevatele Süüria aladele, kus elavad ta sugulased. Saga otsustas jääda Liibanoni, kuna seal on olukord mõnevõrra rahulikum ja ta lapsed saavad käia koolis.

Tema kõige suuremaks mureks on kaheksa-aastane tütar Hagar, kelle isa on Abu Bakr al-Baghdadi.

«Saatus on tema vastu väga julm, sest ta sündis maailma esiterroristi tütrena. Milles laps süüdi on? Ta ei saa sinna midagi parata, et ta isa terrorist on,» teatas lapse ema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles