Suri Lääne-Saksa kauaaegne välisminister Hans-Dietrich Genscher

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans-Dietrich Genscher.
Hans-Dietrich Genscher. Foto: Scanpix/AFP

Suri Lääne-Saksamaa kauaaegne välisminister Hans-Dietrich Genscher, teatas täna tema kantselei.

«Genscher suri neljapäeva öösel 89 aasta vanuselt oma Wachtberg-Pechi kodus perekonna keskel südamepuudulikkuse tõttu,» teatas kantselei avalduses.

Genscher töötas Lääne-Saksa välisministrina aastatel 1974-1992 ja tal oli ajaloolaste hinnangul suuri teeneid külma sõja lõpetamisel.

«Ma tunnen ennast liiga väiksena...et avaldada austust sellele suurele riigimehele, eurooplasele ja sakslasele,» ütles Saksa kantsleri Angela Merkeli pressiesindaja Georg Streiter.

Genscheri ametisse astudes paistis, et Euroopa jääb kahe tuumarelvadega ideoloogilise leeri vahel igavesti jagatuks. Ametist lahkudes oli Saksamaa taasühinenud ning Nõukogude Liit lagunenud.

Liberaalsesse erakonda Vabad Demokraadid kuulunud (FDP) Genscher töötas nii vasaktsentristlikus valitsuses koos Sotsiaaldemokraatliku Parteiga (SPD) ja paremtsentristlikus võimuliidus koos kristlike demokraatidega (CDU).

Genscher oli konsensuse, Euroopa integratsiooni ja Ida-Lääne koostöö väsimatu eestkõneleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles