Obama tuumakava viib mõtted värskele võidurelvastumisele (4)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LRSO. Vaenlane ei tea, mida ta sisaldab.
LRSO. Vaenlane ei tea, mida ta sisaldab. Foto: andrewtheprophet.wordpress.com

Viimasel aastal on USA kritiseerinud Venemaad «vastutustundetute» kommentaaride pärast tuumarelvade kasutamise kohta. Kummatigi on aga Obama administratsioon ise kriitika all USA tuumarelvstuse moderniseerimise kava pärast, mis võib eelseisva kolme kümnendiga minna maksma lausa triljon dollarit.

Kuigi USA ametnikud kinnitavad, et investeeringuid on tarvis lagunevate pommitajate ja rakettide uuendamiseks, väidavad oponendid, et moderniseerimisplaan võib aidata vallandada uut võidurelvastumist, kirjutab Financial Times.

Mõned relvastuskontrolli eksperdid leiavad, et plaanid ehitada pisemaid ja paindlikumaid relvi võivad ühtlasi muuta piiratud tuumasõja perspektiivi kergemisi aktsepteeritavaks.

«Me oleme teel uude külma sõtta, uude võidurelvastumisse,» ütles kunagine USA kaitseminister ja Carteri omaaegne mentor William Perry. Ta väidab, et uue plaanitava tuumapeaga tiibraketi LRSO arendamine on «destabiliseeriv».

Tuumarelvastuse kaasajastamise pooldajate arvates on vale arvata, et relvade arendamine julgustaks liidreid piiratud tuumasõja peale mõtlema. «On täielik eksitus arvata, et keegi Ameerika liidritest võiks öelda, et «see on väikese võimsusega relv ja seega kavatsen ma seda kasutada»,» ütles endine kõrge Valge Maja ametnik Franklin Miller, kelle vastutusala oli relvastuskontroll.

Kui president Barack Obama 2010. aastal Venemaaga uue tuumaarsenalide kärpimise lepingu oli sõlminud, jõudis ta senatiga eraldi kokkuleppele, et leping Venemaaga ratifitseeritakse vaid juhul, kui USA valitsus kaasajastab oma relvastust.

Tulenevalt sellest koostab Pentagon ambitsioonikaid plaane, mille puhul on eriliselt äratanud tähepelanu LRSO ning B61 tuumapea uuendus.

LRSO-rakti puhul hoiatab Perry, et see suurendab valearvestuste riski: neid saab tulistada välja ilma ette hoiatamata ning ühtlasi ei ole vastasel aimu, kas rakett sisaldab tuuma- või tavalist lõhkepead.

B61 tuumapommi puhul on aga kaalumisel võimalus selle võimsust varieerida – suurest tuumaplahvatusest kuni suhteliselt väikeseni.

«Küsimus on: kui võimalused on paindlikumad, kas siis oleks kasutamine äkki realistlikum?» küsib Kingston Reif sõltumatust relvastuskontrolli küsimustega tegelevast organisatsioonist  Arms Control Association.

«Kas sellisel juhul oleks tõenäolisem, et sõjavägi soovitaks seda kasutada?»

Perry usub, et ainus viis tuumarelvade ümber kasvavaid pingeid maandada on rääkida otse Vene presidendi Vladimir Putiniga. «Kõige fundamentaalsem asi, mida me saaksime teha, on taas Venemaaga maha istuda.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles