Panama leke paljastab Hiina presidendi rikkuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping.
Hiina president Xi Jinping. Foto: SCANPIX

Märkimisväärne dokumendileke paljastab, kuidas Hiina Kommunistliku Partei tähtsaimad liikmed - kaasa arvatud Hiina president Xi Jinping - on kasutanud offshore'i maksuparadiise, et oma varandust varjata, vahendab AFP.

Vähemalt kaheksa praegust ja endist Hiina Kommunistliku Partei olulisimat liiget on sattunud avalikkuse tähelepanu alla tänu dokumendilekkele, mis sai alguse Panamas asuvast advokaadibüroost Mossack Fonseca.

Need kaheksa isikut on vaid osa 140 poliitikategelasest üle maailma, kellel on väidetavalt seos offshore-kontodega, näitab 11,5 miljoni dokumendi leke. Ligipääs leheküljele, kus lekkinud dokumente leida võib, on Hiinas blokeeritud.

Üks leketes nimetatud isik on Xi Jinpingi õemees Deng Jiagui, kes asutas 2009 kaks ettevõtet Briti Neitsisaartele. Ettevõtete loomise hetkel polnud  Jinping veel Hiina president, kuid oluline kommunistliku partei liige.

Väited, et Jinping on märkimisväärse varanduse omanik, on leidnud globaalselt märkimisväärset tähelepanu, kuid Hiina meedias ei ole sellekohane info kajastust leidnud või seda ignoreeritakse.

2012. aastal avaldas Bloomberg uurimuse, mille kohaselt on president Xi perekonna väärtus mitmete sadade miljonite dollarite suurune.

Presidendina on Xi Jinping rõhunud valitsuse läbipaistvusele ja algatanud korruptsiooni ning pettustevastase kampaania, et puhastada kommunistliku partei ridasid ebaausatest liikmetest ja oma autoriteeti kinnitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles