Allikas: OSCE alaline nõukogu arutab olukorda Mägi-Karabahhis (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägi-Karabahhi sõdurid.
Mägi-Karabahhi sõdurid. Foto: SCANPIX

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) alaline nõukogu peab teisipäeval Viinis erikohtumise, milles arutatakse olukorda Mägi-Karabahhis, ütles allikas OSCE peakorterist Interfaxile.

Kohtumisel osalevad ka OSCE Minski grupi kaaseesistujad Venemaa, Prantsusmaa ja USA, lausus allikas esmaspäeval.

«OSCE eesistuja otsustas korraldada alalise nõukogu erikohtumise Mägi-Karabahhis eskaleerunud olukorra tõttu,» lisas ta.

Mägi-Karabahhis teravnes olukord laupäeval, mil algasid lahingud, kus kasutati ka õhujõude ja suurtükiväge. Aserbaidžaan teatas mõnede alade «vabastamisest» Mägi-Karabahhis.

Pühapäeval teatas Aserbaidžaan ühepoolsest relvarahust, kuid nii Jerevan kui Stepanakert väidavad, et lahingud jätkuvad. Armeenia ja Mägi-Karabahh on teatanud valmisolekust 1994. aasta relvarahust kinni pidada, kui aserid endistele positsioonidele tagasi tõmbuvad.

Mägi-Karabahh on enamasti armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Aserbaidžaan ja Karabahhi separatistid pole pärast 1994. aasta relvarahulepet kunagi rahulepet sõlminud ning piiriülesed tulevahetused on sagedased. Püsivat lahendust otsib OSCE Minski grupp.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles