Panama alustab nn Panama dokumentide asjus kriminaaluurimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca peakorter Panama Citys; samas majas asuvad ka samadele omanikele kuuluvad varahaldusettevõtted.
Mossack Fonseca peakorter Panama Citys; samas majas asuvad ka samadele omanikele kuuluvad varahaldusettevõtted. Foto: Eduardo Grimaldo / AFP

Panama võimud alustavad avalikkuseni jõudnud nn Panama dokumentide asjus kriminaaluurimist, teatas prokuratuur esmaspäeval.

Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ) avaldas pühapäeva õhtul Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekitatud dokumentidele toetuva ajakirjandusliku uurimustöö, millest selgub, et paljud rahvusvahelise profiiliga avaliku elu tegelased on kasutanud selle kaudu maksuparadiise. Ettevõttel on harusid rohkem kui 35 riigis.

11,5 miljonit dokumenti on kokku 2,6 terabaidi jagu ning selle hulgas on elektronkirju, finantsandmeid sisaldavaid töölehti, passe ja firmade andmeid. Sellest selgub, kuidas maailma rikkad ja mõjuvõimsad inimesed kasutasid 1977.-2015. aastani oma varade varjamiseks panku, õigusbüroosid ja riiulifirmasid.

«Sise- ja välisriiklikus meedias «Panama dokumentide» egiidi all kirjeldatud fakte asutakse uurima kriminaaljuurdluse raames,» teatas prokuratuur.

Juurdluse eesmärgiks on teha kindlaks võimalikud kuriteod, nende toimepanijad ja nende tegevusest tingitud finantskahju ulatus, lisati avalduses.

Mosseck Fonseca teatel saadi andmed firma serveritest «piiratud küberrünnakuga». Ettevõtte üks asutajatest Ramon Fonseca nimetas seda rünnakut Panama riigile, sest viimase majandus on finantsteenuste sektorist väga sõltuv.

Panama kavatseb teha koostöös «mis tahes valitsusega mis tahes juurdluse raames», ütles riigi president Juan Carlos Varela. Samas tõotas ta «kaitsta riigi mainet». Panama on kogunud kurikuulsust kohana, mida saab kasutada rahapesuks ja muude kahtlusttekitavate tehingute tegemiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles