Uus-Meremaa endine peaminister kandideerib ÜRO uueks peasekretäriks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Clark
Helen Clark Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa endine peaminister ja ÜRO Arenguprogrammi (UNDP) juht Helen Clark kandideerib ÜRO uueks peasekretäriks.

Uus-Meremaa praegune peaminister John Key esitles eile Clarki kandidatuuri pealinnas Wellingtonis toimunud pressikonverentsil selgitades, et ekspeaminister väga sobiv kandidaat, edastab AFP.

«ÜRO vajab suurte globaalsete väljakutsete tõttu juhti, kellel on varasemast suur poliitiline ja humanitaartöö kogemus. Clark oli üheksa aastat Uus-Meremaa peaminister ja viimased seitse aastat on ta töötanud ÜROs. Tal on vajalikud oskused ja suured kogemused, mis on andnud silmnähtavaid tulemusi,» teatas Key.

Helen Clark oli Uus-Meremaa peaminister 1999 – 2008.

Lisaks Clarkile kandideerivad ÜRO peasekretäri kohale veel seitse isikut, kellest kolm on naised.

Helen Clarki kõrval on naiskandidaadid ÜRO teadus- ja kultuuriorganisatsiooni UNESCO juht, bulgaarlanna Irina Bokova, Moldova endine välisminister Natalja Gherman ja Horvaatia välisminister Vesna Pusic.

Meeskandidaadid on Makedoonia välisminister Srgjan Kerim, Montenegro välisminister Igor Luksic, Sloveenia endine president ja ÜRO kunagine asepeasekretär Danilo Türk  ning Portugali ekspeaminister ja ÜRO põgenikeorganisatsiooni (UNCHR) peasekretär António Guterres.

ÜRO peasekretäri kohal on seni olnud ainult mehed, keda on kokku kaheksa.

ÜRO praeguse peasekretäri Ban Ki-mooni teine viie aasta pikkune ametiaeg lõppeb selle aasta lõpul. Uus peasekretär tahetakse valida sel aastal, et uus peasekretär saaks 2017. aasta jaanuaris tööle asuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles