Prantsuse õppurid protestivad tööreformi vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisis protestivad tudengid
Pariisis protestivad tudengid Foto: SCANPIX

Keskkooliõpilased ja tudengid, kes on Prantsusmaal kavandatavate tööreformide vastu kogunevad täna järjekordseteks üleriigilisteks meeleavaldusteks. Samaaegselt asub Prantsuse Rahvusassamblee reformi arutama.

Eelnevad protestid, mida juhivad Prantsusmaa tugevad tööjõuühingud ja tudengid, on kuu jooksul toonud tänavatele kümneid tuhanded meeleavaldajad. Kogunemisi, on toimunud Pariisi suuremates linnades- Marseilles, Lilleis, Nantesis, Renneis ja Strasbourgis, vahendab France 24.

Kuigi valdavalt rahumeelsed, on esinenud vägivaldseid kokkupõrkeid märulipolitsei ja õpilaste vahel. 1. aprillil toimunud meeleavaldusel pidi politsei mässavate masside laialiajamiseks kasutusele võtma pisargaasi ja arreteeriti rohkem kui 30 noort. Turvakaalutlustel sel päeval oli suletud ka Eiffeli torn.

Tänu protestidega liitunud transporditöötajatele, häirivad meeleavaldused ka ühistranspordi tööd. «Loodame võimalikult suurele osavõtjate arvule homme ja laupäeval,» sõnas William Martinet, UNEF tudengiühenduse president eile. «Mida rohkem osavõtjaid oma arvamust muudatuste osas tänavale tulekuga näitab, seda suurem on võimalus midagi muuta,» lisas ta.  

Prantsuse sotsialistliku valitsuse arvates julgustab plaanitav seadusemuudatus ärisid uuesti inimesi palkama. Vihased õpilased süüdistavad valitsust muudatusega ettevõtetele töötajate vallandamise lihtsamaks tegemises.

Uus seadus vähendab tasusid, mida ettevõtted hetkeseisuga töölepingu lõppedes endistele töötajatele maksma peavad. Valitsuse plaani kohaselt peaks see innustama asutusi palkama uusi töötajaid ja vähendama Prantsusmaa üle 10 protsendilist töötuse taset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles